Milieukostenindicator: alles wat je moet weten

Weet je hoeveel jouw acties of de acties van jouw bedrijf het milieu kosten? Een milieukostenindicator, ook wel bekend als MKI of ECI, is een instrument dat helpt de financiële impact van onze keuzes op het milieu te meten. Een MKI houdt rekening met factoren zoals vervuiling, verlies van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering. De ECI kan ons helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe we onze impact op het milieu kunnen verminderen. In deze blogpost bespreken we wat de ECI is en hoe het werkt. We bespreken ook enkele voordelen van het gebruik van dit instrument.

Wat is een MKI?

Een milieukostenindicator is dus een instrument dat de milieu-impact samenvat  in een monetaire waarde. Het kan nuttig zijn om met de MKI-score de financiële gevolgen van bepaalde keuzes voor het milieu te meten. Vooral voor ondernemingen is het handig om inzicht te hebben in de verschillende MKI-scores van hun producten en/of projecten. Om de MKI te berekenen wordt er vaak gebruik gemaakt van een LCA. LCA staat voor levenscyclusanalyse, door middel van deze analyse wordt de milieu-impact van een bepaald product of process onderzocht. Een LCA staat dus nauw in verband met de MKI.

Waarom is een MKI handig?

Een van de voordelen van het gebruik van de ECI is dat het ons kan helpen gebieden te identificeren waar we veranderingen in ons leven kunnen aanbrengen om onze milieu-impact te verminderen. De MKI kan namelijk helpen bij het identificeren van milieu-hotspots; dat zijn locaties of activiteiten met een grote impact op het milieu. Hotspots kunnen worden verkleind door gedrag/gewoontes aan te passen of door te investeren in duurzamere technologieën. De MKI kan ook helpen om de milieukosten van verschillende producten en diensten te vergelijken. Deze informatie kan worden gebruikt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *