noten leren lezen

Noten leren lezen is makkelijker dan je denkt!

Noten leren lezen klinkt misschien als een onrealistische droom voor velen. Veel mensen denken dat noten lezen te moeilijk is voor hen terwijl dit helemaal niet zo is. Noten lezen, of dit voor piano of een ander instrument, ziet er misschien wat moeilijk uit, maar dit is helemaal niet zo. Om dit te kunnen zal je natuurlijk wel wat moeite en tijd moeten besteden. Maar de basis leren en leren hoe dit systeem in elkaar zit is echt niet zo moeilijk als je denkt. Het vooral belangrijk dat je weet hoe een notenbalk in elkaar zit en hoe deze werkt. Daarnaast moet je natuurlijk ook weten hoe de noten zelf, vooral in combinatie met de notenbalk, werken.

noten leren lezen

Hoe zien noten eruit?

Een van de belangrijkste onderdelen van noten lezen zijn natuurlijk de noten zelf. De manier waarop ze zijn ‘getekend’ zegt al veel over hoe de noot gespeelt moet worden. Zo kan je van de noot aflezen hoe lang deze moet worden gespeelt. Een noot dat er bijvoorbeeld uitziet als een niet-ingekleurt bolletje duur 4 tellen.

Hoe ziet een notenbalk eruit?

Om te weten hoe je noten op een notenbalk moet spelen moet je natuurlijk eerst weten hoe een notenbalk eruit ziet en hoe deze werkt. Eigenlijk is de eerste vraag heel simpel. De notenbalk is in principe 5 horizontale lijnen die parallel aan elkaar staan. Hier worden dan allemaal dingen aan toegevoegd, maar elke notenbalk ziet er in de basis zo uit. De noten worden dan onder, boven of op de strepen geplaatst. Dit geeft aan welke noot je moet spelen op het instrument. Noten leren lezen ligt dus vooral aan het herkennen van de plek waarop deze staat en gebaseerd daarop een toets indrukken of vingers plaatsen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *