bewegen met Parkinson

5 tips om te bewegen met Parkinson

Het is algemeen bekend dat bewegen goed is voor de mens. Het heeft een positieve invloed op onder meer je coördinatie, flexibiliteit en balans. Symptomen van Parkinson zijn onder andere van motorische aard. Je kunt bewegingsproblemen ondervinden zoals traagheid, stijfheid en beven. Het is niet nodig om elke dag in de sportschool door te brengen. Met deze tips wordt beweging een routine die makkelijk is in te passen in je dagelijkse leven.

Tip 1. Dagelijks een half uurtje

Het is beter en effectiever voor je lichaam om dagelijks een half uurtje in beweging te zijn dan 1x per week langdurig. Wanneer je bijvoorbeeld de lift voor de trap verruilt en de auto laat staan en gaat lopen, kom je al snel aan een half uur per dag.

Tip 2. Samen sta je sterker

Soms is het lastig om de juiste motivatie te vinden en een excuus om niet te sporten is snel gevonden. Wanneer je een sportmaatje vindt, kun je elkaar stimuleren. Je wilt de ander niet in de steek laten waardoor je toch met gezonde tegenzin aan je sport- of bewegingsmoment begint. En jij bent er om ook je sportmaatje enthousiast te houden.

Tip 3. Stap voor stap

Met een stappenteller is goed bij te houden hoeveel je beweegt en kun je jezelf uitdagen om net dat stapje extra te zetten. Gebruik een app op je telefoon of een draagbare teller of sporthorloge. Stel vooraf een stappendoel in en probeer dat dagelijks aantal stappen ook daadwerkelijk te halen.

Tip 4. In de buitenlucht

Wanneer je graag in de frisse buitenlucht vertoeft, is fietsen een fijne manier om aan voldoende beweging te komen. Fietstochten maken en van de omgeving genieten is goed, maar ook kleine autoritjes vervangen voor de fiets werkt prima.

Tip 5. Plezier staat voorop

Beweging en sporten is het makkelijkste vol te houden als je een bezigheid hebt gevonden die je echt leuk vindt. Symptomen van Parkinson kunnen worden verminderd wanneer je in beweging blijft. Dus wandelen in het bos, meedoen met een yogaklas of aan de ijzers hangen in de sportschool, als je er lol in hebt gaat het vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *