voordelen van PIR isolatie

5x voordelen van PIR isolatie!

Op zoek naar isolatiemateriaal? Grote kans dat je PIR al voorbij hebt zien komen. PIR-isolatie is hartstikke populair en wordt voor veel constructies aangeraden. Daar staat wel tegenover dat PIR-platen relatief duur zijn. Twijfel jij of PIR deze investering waard is? Lees hieronder dan alles over de voordelen van PIR-isolatie! Zo maak jij zeker weten de juiste keuze.

Hoge isolatiewaarde

Het eerste én belangrijkste voordeel van PIR is de extreem hoge isolatiewaarde van dit materiaal. PIR-isolatie houdt de temperatuur in jouw woning constant, dus warm in de winter en koel in de zomer. Daardoor bespaar jij flink op je energiekosten, waardoor je de investering vrij snel terugverdient. Goedkoper isolatiemateriaal heeft vaak een lagere isolatiewaarde, waardoor je dus ook minder op je energiekosten bespaart. 

Geringe dikte

PIR-platen zijn relatief dun, terwijl ze toch een hoge isolatiewaarde hebben. Dat betekent dat je vrij weinig PIR nodig hebt om de constructie alsnog goed te isoleren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld glaswol of steenwol, waarvan je vaak meerdere lagen over elkaar aan moet aanbrengen. PIR-isolatie is daarom heel geschikt voor krappe ruimtes. Denk daarbij aan de binnenkant van een schuin dak of de kruipruimte. 

Vochtwerende eigenschappen

PIR heeft een dichte celstructuur en neemt daarom geen vocht op. Je kunt PIR dus heel goed gebruiken voor de buitenkant van platte daken (waar regent op blijft liggen), spouwmuren en andere plekken waar eventueel vocht bij kan komen. Houd er wel rekening mee dat PIR vochtwerend is, maar zeker niet waterdicht. Je moet PIR-platen dus altijd combineren met een daarvoor geschikte isolatiefolie. 

Gemakkelijk te bevestigen

PIR-platen zijn relatief gemakkelijk te bevestigen. Je kunt ze vastzetten met lijm, spouwankers en schroeven. Lijmen is de gemakkelijkste optie, maar niet altijd mogelijk. Als je de PIR-platen op bakstenen wil monteren, heb je bijvoorbeeld spouwankers nodig. Zijn de platen iets te groot voor de constructie? Dan zaag je ze eenvoudig op maat met een cirkel- of decoupeerzaag. Let erop dat je in ieder geval een fijne zaag gebruikt. 

Veelzijdig te gebruiken

Tot slot is PIR-isolatie voor vrijwel elke constructie geschikt. Denk daarbij aan de muren, vloer, het plafond en zelfs het dak. Je kunt PIR in elke woonlaag toepassen én hebt daarbij keuze uit diverse soorten platen. Zo is PIR + gips heel geschikt voor scheidingswandisolatie en zijn PIR spouwplaten ideaal voor spouwmuurisolatie. Er is kortom altijd een geschikte PIR-plaat voor jouw isolatieklus te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *