Indien je van plan bent om binnenkort aan de slag te gaan met een verbouwing heb je wellicht een kadastrale kaart maatvoering nodig. Hier staan alle gegevens over je perceel in. Maar wat is nu precies het Kadaster? Het Kadaster is de Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van registraties van onroerend goed in Nederland. Dit onroerend goed staat door heel het land verspreid op duizenden verschillende percelen. Het Kadaster is in 1832 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke organisatie binnen het Nederlandse vastgoed. We leggen je vandaag meer uit over deze bijzondere organisatie en haar taken.
De geschiedenis van het Kadaster
Laten we eerst inzoomen op de geschiedenis van het kadaster. Het Kadaster is in 1832 opgericht als gevolg van de invoering van het destijds nieuwe Burgerlijk Wetboek. De organisatie werd in het leven geroepen om het eigendom van onroerend goed in Nederland in kaart te brengen en vast te leggen in een landelijke registratie. Voor 1832 gebruikte we in Nederland het kadaster volgens Franse richtlijnen. Nederlands was toen immers bezet door de Fransen. Het Kadaster begon destijds met het handmatig bijhouden van gegevens, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volledig gedigitaliseerde organisatie. Sinds 1994 is het een zelfstandig bestuursorgaan.
De taken van het Kadaster
Het Kadaster houdt zich bezig met het bijhouden van de openbare registers van onroerend goed. Hierin staan bijvoorbeeld de eigenaren van een stuk grond, de grootte van het perceel en eventuele hypotheekrechten. Deze gegevens zijn verzameld voor alle percelen in Nederland en de eventuele bijbehorende panden of ander onroerend goed. Daarnaast is het Kadaster verantwoordelijk voor het bepalen van de grenzen van percelen en het uitgeven van kadastrale kaarten en metingen. Deze maatvoering perceel kan vervolgens weer door particulieren en bedrijven worden gebruikt ten aanzien van bijvoorbeeld verbouwing. Particulieren en bedrijven willen immers conflicten omtrent eigendommen van percelen voorkomen. Deze conflicten kunnen vervelende gevolgen hebben.
Het Kadaster in de toekomst
Het Kadaster is dus een zeer belangrijke organisatie binnen de Nederlandse vastgoed. Het bezit gegevens die de meeste Nederlanders in hun leven wel een keer nodig zullen hebben. Maar hoe gaat de organisatie er in de toekomst uitziet? Het Kadaster ziet veel kansen om verder te innoveren en digitaliseren. Zo wil het Kadaster onder andere de samenwerking met andere organisaties verder intensiveren en nieuwe toepassingen ontwikkelen die bijdragen aan de leefbaarheid van de omgeving. Hierbij kun je bijvoorbeeld denk aan te toepassingen die bijdragen aan duurzaamheid, zoals het in kaart brengen van zonnepanelen op daken.