Alles over een sauna.

Als je een fan bent van ontspanning en wellness, dan is de sauna wellicht iets voor jou. Dit is een ruimte waar je kunt genieten van droge of natte warmte om je spieren te ontspannen en stress te verminderen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over sauna’s, van de verschillende soorten tot de accessoires die je kunt gebruiken om je ervaring nog aangenamer te maken

Wat is een sauna?

Een sauna is een ruimte waarin je kunt genieten van een hoge temperatuur om je lichaam te ontspannen. Het is afkomstig uit Finland, waar het een belangrijk onderdeel is van de cultuur. In een traditionele sauna wordt de lucht opgewarmd door een houtgestookte kachel, waardoor er hete lucht ontstaat die de ruimte vult. De temperatuur kan oplopen tot wel 80-100 graden Celsius, afhankelijk van de grootte van de sauna en de soort verwarming.

Soorten sauna’s

Er zijn verschillende soorten sauna’s waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende zijn:

 1. Traditionele sauna: zoals hierboven vermeld, wordt deze verwarmd door een houtgestookte kachel en is het de meest bekende vorm van sauna.
 2. Infraroodsauna: in deze sauna wordt gebruik gemaakt van infraroodstraling om de lucht te verwarmen. Hierdoor kun je genieten van de warmte zonder dat de luchtvochtigheid hoog is.
 3. Stoomsauna: in deze sauna wordt stoom gebruikt om de lucht te verwarmen. Dit kan helpen om de luchtwegen te openen en het lichaam te ontgiften.

Accessoires voor de sauna

Om je sauna-ervaring nog aangenamer te maken, kun je verschillende accessoires gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Saunakussen: deze zijn speciaal ontworpen om comfortabel te kunnen zitten of liggen in de sauna.
 2. Saunahanddoeken: deze zijn gemaakt van zacht materiaal en zijn perfect om mee af te drogen na een saunabeurt.
 3. Saunahonig: deze honing is speciaal ontworpen voor gebruik in de sauna en kan helpen om de huid te hydrateren en te kalmeren.
 4. Saunageuren: deze kunnen helpen om de lucht in de sauna te verfrissen en een ontspannende sfeer te creëren.

Tips voor een goede saunabeurt

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je saunabeurt te halen:

 1. Drink voldoende water: het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een saunabeurt.
 2. Neem de tijd: een saunabeurt duurt meestal tussen de 10 en 20 minuten. Neem de tijd om te ontspannen en geniet van de warmte.
 3. Ga niet te vaak: het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen tussen de saunabeurten door. Overdrijf dus niet.
 4. Kies de juiste temperatuur: als je nog nooit eerder in een sauna bent geweest, begin dan met een lagere temperatuur

Lees meer : Alles voor de sauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *