Alles voor de ontspanning

Een eenvoudige weg naar ontspanning.

Wie wil er niet ontspannen zijn? Wat doen we er niet voor? We zullen veel zuurverdiend geld betalen aan vliegtickets en dure resorts om even weg te zijn van ons normale leven en te ontspannen. We zullen ons onderdompelen in kokend borrelend water, mensen onze spieren laten manipuleren, kaarsen, drugs, muziek en wie weet wat nog meer gebruiken om gewoon te ontspannen, onze problemen te vergeten en een beetje te glimlachen.

Dus wat als ik je vertel dat we het punt volledig missen door al deze dingen te doen om te ontspannen? Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat dat allemaal slecht voor je is, of niet nodig is. Wat ik wil zeggen is dat al deze ’therapieën’ zinloos zijn als het om ontspanning gaat. Dergelijke therapieën zijn allemaal goede manieren om tijd door te brengen, om samen te zijn met vrienden of geliefden, en misschien zijn ze op een goede dag ook een manier voor een tijdelijke lokale ontspanning. Maar deze activiteiten zijn geen oplossing, en we merken keer op keer dat de spanning terugkomt en we vergeten al snel dat we ontspannen zijn. We bevinden ons weer in het drukke verkeer, voor de vervelende baas of kinderen of ober, maar er zal geen warm water zijn om onze problemen weg te weken. We zoeken oplossingen van buitenaf, maar deze zijn niet echt effectief of blijvend in het oplossen van de problemen van de buitenwereld zoals wij die waarnemen en ervaren. Onze externe realiteit is niet in staat zichzelf op te lossen.

Deze methoden of therapieën zijn, zoals u al weet, slechts een traktatie na een lange dag (of zelfs een jaar) gespannen zijn. Ze zijn geen oplossing voor de dag (of het jaar) die daarna komt. Speel bijvoorbeeld een spelletje

Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing! Of misschien niet!
Ja, ik weet dat het een beetje verwarrend is, maar soms is de waarheid dat ook. In de volgende paragrafen zal ik proberen uit te leggen wat ik bedoel met deze uitspraak (en maak je geen zorgen, ik beloof dat de volgende paragrafen niet zo pessimistisch zullen zijn als de inleiding – ze zullen erg optimistisch zijn). Er is een manier om meer ontspannen te worden en het is heel gemakkelijk – het brengt geen pijn, geldverlies of 7 jaar in Tibet met zich mee! Eigenlijk is het zo makkelijk en onder onze neus dat dit precies het probleem is. Nogmaals, ik lijk misschien verwarrend, dus laten we gewoon beginnen.

Het probleem begrijpen.

Zoals ik het zie, zullen die zogenaamde ‘ontspanningsoplossingen’ en therapieën ons niet echt helpen om te ontspannen omdat ze niet echt ontspannend zijn – ze geven ons gewoon een illusie van ontspanning omdat ze van nature in een ontspannen omgeving plaatsvinden (omdat we hebben het geregeld), en daarom laten ze ons op hetzelfde moment denken dat we ontspannen zijn of ontspannen worden. Deze therapieën om ons te helpen ontspannen zijn slechts illusies omdat het leven niet één grote jacuzzi is en niet één lange vakantie op het strand.

Een wijze man vertelde me ooit dat ik niet moest proberen om gelukkig te zijn in een tempel in de Himalaya, maar in een appartement met één slaapkamer in het centrum met twee kinderen en een hypotheek. En je zult waarschijnlijk zeggen ‘natuurlijk, maar het helpt ons in ieder geval een tijdje te ontspannen’ en ik zou nee zeggen – het helpt ons om tegen onszelf te liegen dat het deed. Bekijk hier mijn ontspanning

Echte ontspanning gaat niet over een zonnig strand en een biertje. Het gaat over vastzitten in een file, te laat komen, proberen je verzekering te verlengen aan de telefoon na 40 minuten in de wacht te hebben gestaan, om vervolgens opgehangen te worden net als je een passerende scooter voorbij je spiegel ziet vegen en… glimlachen! En als het meisje van de verzekeringsmaatschappij antwoordt bij je tweede poging, is echte ontspanning om aardig tegen haar te zijn en haar ‘goedemorgen’ te zeggen.

Echte ontspanning is iets innerlijks, het veronderstelt ons te volgen waar we ook gaan en deel uit te maken van onze permanente realiteit en niet een externe tijdelijke omgeving die we hebben gecreëerd om ons te laten denken dat we altijd zo kunnen zijn, we zal niet, tenzij het een deel van ons zal zijn, een innerlijk begrip dat ons zal helpen om de hele tijd of in ieder geval het grootste deel ervan te ontspannen (zonder dat we kaarsen, een spliff of pink floyd nodig hebben).

En hier kom ik op het punt van de ‘misschien geen oplossing’, en door te zeggen dat ik bedoel dat wij, en als ik zeg wij bedoel ik de westerse samenleving of wij allemaal die zijn geboren en verwoest in het westen, we zijn geschroefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *