vijver

Alles wat je moet weten over algen bestrijding in jouw vijver

Ben je van plan om een vijver aan te leggen? Of heb je al een vijver? In beide gevallen in correct onderhoud essentieel. Met dit onderhoud moet al rekening mee geworden houden in de inrichting. Een vijver is natuurlijk niet alleen een bak water. Een vijver bevat waterplanten en vissen, waardoor het er geweldig uitziet. Echter kunnen er problemen ontstaan wanneer onderhoud niet correct uitgevoerd wordt. Deze vijverproblemen zijn specifiek en structureel op te lossen. Een van de meest voorkomende problemen is de groei van algen. Vijver algen bestrijden is alleen niet altijd even makkelijk. Vooral als het onderhoud niet exact gericht is op het type alg.

De meest voorkomende soort alg: draadalg

Vijver algen bestrijden kan dus alleen gericht op een type alg. De meest bekende en voorkomende alg heet de draadalg. Deze is te herkennen aan het uiterlijk en de groeiwijze. Dit is meestal eenvoudig te doen. Een draadalg heeft lange slierten die tussen de zuurstofplanten door groeien. Bovendien voelt deze zacht en slijmerig aan. Vaak hechten ze zich ook aan de vijverwand. De alg verspreidt zich door algsporen. Hierdoor is het lastig om hiervan af te komen. Na verwijdering van de bestaand algen groeien de algsporen weer uit. Maar hoe kom je dan van algen af?

Vijver algen bestrijden

De bestrijding van draadalgen in jouw vijver is altijd tweedelig. Zoals uitgelegd is het verwijderen van de aanwezige algen niet voldoende. De achterliggende oorzaak moet ook aangepakt worden. Maar waardoor ontstaan algen in de vijver? Meestal kan dit twee oorzaken hebben. Te weinig zuurstofplanten is een belangrijke oorzaak van draadalgen. Een andere oorzaak is een te lage waterhardheid. Draadalg stelt lagere eisen aan de kwaliteit van het vijverwater. Hierdoor groeien zuurstofplanten minder goed, en heb je dus weer last van een te klein aantal aan zuurstofplanten. Bij de bestrijding is het dus belangrijk dat zowel de algen als ook de algsporen gedood worden. Daarnaast zal de achterliggende oorzaak van de algengroei moet worden weggenomen.

Draadalgen in de vijver voorkomen

Naast vijver algen bestrijden, is voorkomen de beste optie. Voorkomen is immer altijd beter dan bestrijden. Dit kan je bereiken door jouw vijver goed in te richten. Bovendien is het onderhoud erg belangrijk. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zorg ten eerste voor voldoende zuurstofplanten. Dit zijn namelijk voedselconcurrenten van draadlagen. Daarnaast zorg je voor een goede waterhardheid. Zo kunnen deze zuurstofplanten ook goed groeien. Het beperken van bladinval is ook essentieel in de herfst. Dit kan door een net te spannen over de vijver. Ten slotte zijn te veel vissen ook onhandig. Het afval hiervan maken het water namelijk voedselrijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *