Alles wat je moet weten over een pelletkachel

Nog nooit eerder gehoord van een pelletkachel? Dat is niet erg, maar nu de zomer langzaam voorbij is en de koude temperaturen eraan komen is het wel handig om te weten wat een pelletkachel is en wat de voor- en nadelen zijn van deze kachel.

Wat is een pelletkachel?

De beste manier om een pelletkachel te omschrijven is dat het een soort moderne houtkachel is. Er vindt dus daadwerkelijk verbranding plaats. Doormiddel van een afvoerpijp of (zoals bij een klassieke kachel) met een schoorsteen worden de rookgassen en fijnstof naar buiten afgevoerd. 

Verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel

Maar wat is dan het grote verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel? Nou de naam dekt in dit geval prima de lading. Het zit hem in de brandstof. Bij een houtkachel verbrandt je hout terwijl bij een pelletkachel pellets als brandstof geldt. Pellets zijn verfijnde samengeperste houtkorrels. Het grote voordeel hiervan is dat pellets voor een schonere verbranding zorgen dan aardgas. Boven geeft het in verhouding meer warmte en stoot het minder fijnstof uit dan normaal hout. De houtpellets kun je kopen bij de meeste houtwinkels. Ikzelf koop houtpellets van goede kwaliteit bij Masterfire.

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Over het algemeen gebruikt men een pelletkachel om één ruimte te verwarmen. Er zitten flink wat voordelen aan een pelletkachel:

  • Er is minder fijnstof uitstoot in dan in houtkachel
  • Geschikt voor minder goed geïsoleerde ruimtes
  • Grondstoffen hernieuwbaar
  • Eenvoudige installatie

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een pelletkachel, zoals elke kachel voor- en nadelen kent.

  • Reservoir regelmatig bijvullen
  • CO2 uitstoot is relatief hoog
  • Uitstoot van fijnstof

Belangrijk bij een pelletkachel is dat je een goed afvoersysteem moet hebben met een goede ventilatie zodat de fijnstof volledig verdwijnt uit je woonkamer. Fijnstof is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Je moet dus weten dat pellets in verhouding minder fijnstof uitstoten. Bovendien worden pellets gemaakt van bomen die voortkomen uit duurzaam verbouwde bossen. De overheid beloont mensen dan ook die kiezen voor een pelletkachel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *