Angst voor de tandarts of orthodontist? Je bent niet de enige, maar hoe kom je hier vanaf?

Heb jij in de afgelopen jaren een angst voor de tandarts en/of orthodontist opgebouwd? Wellicht door een nare ervaring uit je jeugd of door vervelende verhalen van anderen. Je bent niet de enige, ongeveer 40% van de bevolking heeft last van spanningen voor afgaand aan een bezoek aan de tandarts. De een in mindere maten dan de ander, maar toch het blijft vervelend. Wil je hier graag vanaf of in ieder geval de spanning onder controle houden? Dan heb ik hier wat tips voor je!

Stel je tandarts op de hoogte

Mocht je nu bang zijn voor de behandeling, vertel dit gerust aan je tandarts of orthodontist. Hij of zij is er dan op voorbereid en kan eventueel wat extra tijd nemen voor de behandeling. Mocht je nog niet precies weten wat voor behandeling er gaat plaats vinden? Vraag ook dit dan van te voren aan de tandarts. Hij kan je uitleggen wat er gaat gebeuren, maar ook hoe lang het ongeveer gaat duren.

Bang voor de pijn

Zie je vooral op tegen de pijn? Zorg er dan voor dat je verdoofd wordt voordat de behandeling gaat plaats vinden. Het eerste prikje is vervelend, maar je zult al snel het effect van de verdoving merken en wellicht meer ontspannen in de tandartsstoel liggen. Nog een tip is om van te voren een teken af te spreken met de tandarts of orthodontist, bijvoorbeeld het opsteken van je hand, zodat je hij of zij kan pauzeren met de behandeling. Hiermee hou je zelf ook een beetje de controle over de behandeling.

Afleiding

Wat soms ook wel eens wil helpen is het zoeken van afleiding. Neem bijvoorbeeld een koptelefoon mee en zet wat muziek op of luister naar een podcast. Ondertussen kun je eventueel ook nog ademhalingsoefeningen doen, dit werkt altijd in een situatie waarin je spanning ervaart. Een tip is dan ook om dit voor de behandeling te doen, zodat je al rustiger de behandeling in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *