De gevaren van Zwam

De gevaren van Zwam

Zwam is een schimmel die niet alleen buiten- maar ook binnen kan groeien. Alhoewel niet alle schimmels gevaarlijk zijn, zijn sommige zwamsoorten dat wel. Zo kunnen onder andere gezondheidsproblemen en vochtproblemen veroorzaken. Zwam in huis bestrijden is ook van groot belang, want het kan verschillende soorten materialen aantasten, met alle gevolgen van dien.

Gezondheidsklachten

Zoals we net al even kort hebben vermeld, kunnen sommige soorten zwam zorgen voor gezondheidsproblemen. Dit komt over het algemeen het vaakst voor bij mensen die een zwakker immuunsysteem hebben of last hebben van allergieën. De schimmel kan er onder andere voor zorgen dat je een infectie oploopt of dat de luchtwegen geïrriteerd raken. Dat is nog niet alles, want wat ook belangrijk is om te weten is dat sommige soorten zwam stoffen kunnen produceren die giftig zijn. Ook dit kan vervolgens schadelijk zijn voor je gezondheid.

Schade aan je woning

Dat zwam schadelijk is voor je gezondheid, is natuurlijk al een groot issue maar het kan ook zorgen voor schade aan je woning. Het kan diverse soorten materialen aantasten die vervolgens broos en kwetsbaar kunnen worden. In de meest ernstige situatie kan dat zelf instortingsgevaar betekenen. Materialen die gevoelig zijn voor deze schimmel zijn bijvoorbeeld tapijt, behang maar ook hout.

Vochtproblemen

In de meeste gevallen zien we dat zwammen groeien in omgevingen waar het vochtig is. Dat kan wellicht betekenen dat je op dit moment een vochtprobleem in huis hebt. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat er onvoldoende wordt geventileerd, er ergens in huis een lekkage is of dat er iets mis is met de bouwconstructie. Het wordt aangeraden om het probleem zo snel mogelijk op te lossen zodat verdere groei wordt voorkomen.

Hoge reparatiekosten

Op het moment dat er zwam wordt aangetroffen in jouw huis, kan dat betekenen dat je te maken gaat krijgen met hoge kosten. Niet alleen het verwijderen gaat geld kosten, maar de kans is ook groot dat er materialen moeten worden geprepareerd en hersteld. In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat materialen die aangetast zijn volledig moeten worden verwijderd. Dit kan een hoop tijd en dus geld kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *