Dit moet je weten voor je aangifte erfbelasting doet

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er ineens veel op je af. Je moet dan waarschijnlijk een hoop regelen. Dit is een moeilijke en vervelende tijd, maar het is wel van belang dat je hier op een goede manier doorheen komt. Het is daarom verstandig om rustig aan te gaan kijken naar alle zaken die je moet regelen. Allereerst wil je natuurlijk de uitvaart geregeld hebben, maar er zijn nog meer zaken die je niet uit het oog mag verliezen. 

Krijg je een erfenis?

Na het overlijden van een familielid of een hechte vriend is de kans aanwezig dat je recht hebt op een erfenis. Het is dan wel van belang om goed na te denken over de belasting die je over de erfenis moet betalen. In Nederland is het in veel gevallen namelijk verplicht om belasting te betalen over het bedrag wat je van een dierbare erft. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je er rekening mee houdt wat de overledene van je was. Dit soort dingen moet je allemaal weten voordat je aangifte erfbelasting doet. Het is namelijk van belang om duidelijk te hebben of je belasting moet betalen en zo ja, hoeveel dit dan is. In Nederland is het zo dat je als partner van een overledene in de meeste gevallen geen belasting hoeft te betalen over de erfenis. Alleen wanneer het bedrag wat je erft meer dan 671.000 euro is moet je wel erfbelasting betalen. Uiteraard hebben de meeste mensen niet zo’n groot vermogen en daarom hoef je als partner vaak geen erfbelasting te betalen. 

Hoe kun je vaststellen wat de waarde van een erfenis is?

Het is in sommige gevallen lastig te bepalen wat de waarde van een erfenis precies is. In principe is dit voor de nabestaanden vaak niet heel belangrijk, maar je moet wel bij de belastingdienst aangeven hoeveel waarde de erfenis heeft. Er zijn verschillende dingen die je kunt erfen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een bankrekening of aandelen van iemand te erfen. De waarde van dit soort zaken op het moment van overlijden is makkelijk te bepalen aangezien je dit kunt opvragen bij de bank of broker. Als het om roerende goederen zoals een auto gaat is het vaak een stuk lastiger. Je moet dan de waarde die het vandaag de dag op de markt heeft berekenen en dit bij de belastingaangifte opgeven. Als je het lastig vindt om dit allemaal in je eentje te doen, kan het fijn zijn om hiervoor de hulp van een erfrecht advocaat in te schakelen. 

Hoelang heb je de tijd om je aangifte te doen

Mensen die een erfenis hebben ontvangen hebben vanaf het moment van overlijden acht maanden de tijd om belastingaangifte te doen. Dit is daarom voor veel nabestaanden één van de laatste zaken die zij regelen wanneer iemand is overleden. Er zijn immers een hoop zaken die je liever eerst regelt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een erfenis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *