Douglas hout

Douglas hout: Eigenschappen, gebruik en duurzaamheid

Douglas hout is een houtsoort die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van verschillende houtsoorten omdat deze per soort kunnen verschillen. Als klusser en huiseigenaar is het daarnaast ook belangrijk om hier van op de hoogte te zijn. Zo weet je zeker dat je de eigenschappen van verschillende houtsoorten optimaal benut. In deze blogpost bespreken we de verschillende eigenschappen van Douglas hout en waar het voor gebruikt wordt.

Waar Douglas hout vandaan komt

Laten we eerst bij het begin beginnen. Douglas hout is afkomstig van de douglasspar die groeit in Scandinavië en Noord-Amerika. In Amerika wordt deze boom echter de Oregon pine genoemd. Alhoewel het hout zelf vrij hard is, is Douglas hout officieel gezien een type zachthout. Dat heeft alles te maken met bijvoorbeeld de groei van de bomen. Relatief gezien heeft zachthout minder tijd nodig om te groeien en is minder compact dan hardhout soorten.

De eigenschappen van Douglas hout

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eigenschappen van hout omdat deze per soort verschillen. Als klusser en huiseigenaar is het ook belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Zo weet je namelijk zeker dat je de meest geschikte houtsoort per project kunt kiezen. Douglas hout bijvoorbeeld, wordt over het algemeen gezien als een relatief stevige en betrouwbare houtsoort. Douglas hout valt dan ook als onbewerkt hout in duurzaamheidsklasse drie.

Douglas hout gebruiken

Vanwege zijn betrouwbare en stevige eigenschappen wordt Douglas hout vaak gebruikt voor de bouw. Om nog specifieker te zijn, is Douglas hout perfect tuinhout. Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat het hout ook bewerkt moet worden om de invloed van het weer zoveel mogelijk te beperken. Je kunt hierbij dus denken aan schuttingen en overkappingen. Ook wordt Douglas hout vaak voor kozijnen gebruikt omdat het bekend staat dat het lang meegaat. Dit hout kan namelijk tot wel 10 tot 15 jaar meegaan.

Douglas hout kopen

Als je Douglas hout wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben het hier onder andere over de afmetingen van het hout en de hoeveelheid die je nodig hebt. Wat veel mensen tenslotte vergeten, is dat zij het hout het beste eerst een poosje kunnen laten liggen voordat ze het gebruiken. Ook Douglas hout heeft namelijk even de tijd nodig om te werken. Hout kan namelijk nog wat krimpen, waardoor je het beter pas na een poosje kan gebruiken. Nu weet jij alles over Douglas hout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *