Een stad vol groene daken: het nut van een groendak

Soms mis je de heerlijke kalmte van de natuur als je lang in de stad bent. Zeker in de zomer is het er soms moeilijk vertoeven, door de hitte die tussen de stenen straten tot lang in de avond blijft hangen. Daarom is het ook niet vreemd dat steeds meer stadsbewoners een groendak aanschaffen! Vetplantjes en mos als dakbedekking gebruiken, heeft allerlei voordelen. Ben je ook benieuwd welke?

Wat is een groendak eigenlijk?

Een groendak is een dakbedekking van plantjes en mos. Het meest bekende plantje is Sedum. Deze vetplant is bestand tegen allerlei weersomstandigheden, van extreme regenval tot langdurige droogte. Je plaatst een groen dak op je dakpannen of dak van dakleer. Een dak vol planten staat gezellig in verhouding tot de grijze daken, en brengt kleur en sfeer in je buurt. Maar, een sedumdak heeft ook ontzettend veel andere voordelen.

Een groen dak is een bron voor insecten

De afgelopen decennia is de biodiversiteit enorm gedaald in Nederland. Dit komt onder andere door pesticiden die boeren gebruiken en de vervuiling van onze lucht. Een groendak is een bron voor nuttige insecten, zoals zweefvliegen, kleine kevers en mieren. Ook zijn de planten op het dak een voedselvoorziening voor bijen en vlinders: sedum en andere vetplanten die het goed doen op een groen dak produceren namelijk nectar. Je dak draagt dus ook bij aan het vergroten van de bijenpopulatie in Nederland.

Planten verminderen de opwarming van ons klimaat

Een andere motivatie van huiseigenaren om een groendak aan te schaffen, zijn de positieve effecten op de opwarming van het klimaat. Het is alom bekend dat planten via het proces van fotosynthese de lucht afkoelen. Daarom warmen plaatsen met weinig begroeiing steeds sneller op, en plaatsen met minder begroeiing veel minder snel. Ook is een groen dak positief voor eventuele wateroverlast waar we mee te maken gaan krijgen. De worteltjes van de vetplantjes en het mos nemen het hemelwater op, en voorkomt zo dat er teveel water terecht komt op de straten. Riolen kunnen de extreme waterval niet altijd aan. Doordat een groen dak een gedeelte opvangt en later in langzame mate afgeeft, wordt er voorkomen dat de riolen overbelast raken.

Een groendak isoleert je huis

Een groendak isoleert je huis wel beter, maar is niet een vervanging van isolatiemateriaal. Draagt het bij aan een goede isolatie en een stabiele temperatuur in je huis? Dat zeker wel! Ook warmt het dakleer een stuk minder snel op in de zomer. Dit voorkomt een bloedheet huis in de zomer, zeker als je op een bovenverdieping woont. Ook is wel gebleken dat een groen dak helpt bij het isoleren van geluid. Dit is handig als je luide buren hebt of aan een drukke straat woont, maar ook als je graag zelf luide muziek aan hebt staan.

Een groen dak kopen?

Een groendak kopen is niet goedkoop. Afhankelijk van de soort begroeiing betaal je tussen de 40 en 150 euro per vierkante meter. Hier staat wel tegenover dat je in veel gevallen investeringssubsidie krijgt van de gemeente. Dit kan oplopen tot wel 30 euro per vierkante meter! Als je subsidie krijgt, is het aanschaffen van een groen dak bij TOPGROEN dus helemaal geen financiële last.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *