Wereldreis

Een wereldreis plannen? Zo doe je dat

Een wereldreis maken, wie wil dat nu niet? Maar ja, hoe veel geld heb je daarvoor nodig en misschien nog wel belangrijker: waar begin je? Een stappenplan maken en dit als leidraad gebruiken in jouw voorbereiding op een wereldreis kan zeker helpen. In dit artikel delen we 8 stappen met je waarin je jouw wereldreis kunt plannen. 

Stap 1: jouw wereldreis bepalen 

Het is toch wel erg fijn om eerst te bepalen waar je naar toe wil reizen tijdens je wereldreis. Pas als je dit een beetje weet, kun je ook weer een verder planning maken en uiteraard een passend budget bepalen. 

Maar hoe bepaal je dit voor jezelf? Neem daar goed de tijd voor, doe voldoende research en laat het allemaal op je inwerken. Waar droom je van? Witte stranden met palmbomen, cultuursnuiven, feestvieren in Rio de Janeiro, een jungletocht? Uiteraard zijn meerdere opties ook mogelijk. In dat geval is het slim om naar landen te kijken waar je jouw wensen kunt combineren. 

Vanuit daar kun je een lijst gaan maken met al jouw favoriete bestemmingen om die vervolgens te gaan categoriseren, indien het er te veel zijn voor de tijd dat jij weg wil gaan. Hier komen we later nog even op terug. 

Stap 2: budget bepalen

Omdat je nu een overzicht hebt van de landen waar je naar toe wil reizen, kun je ook research doen wat deze landen ongeveer kosten. Wat kost een vliegticket naar jouw startpunt? Hoe kun je doorreizen naar de andere landen? Kan dit met de bus of ook met een vliegtuig? Ook is er veel informatie te vinden over de gemiddelde kosten per land voor accommodaties, eten/drinken, etc.

Verder is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je met je werk gaat doen. Kun je met onbetaald verlof, neem je ontslag, ga je werken tijdens je reis? Of wil je misschien vrijwilligerswerk doen? En qua accommodaties? Wil je privé kamers, ga je in een dorm slapen met andere reizigers? Allemaal zaken die invloed hebben op je financiën. 

Stap 3: concreet maken 

Nu je een globale planning hebt en een idee hebt van hoeveel geld je nodig hebt voor je wereldreis kun je gaan bijschaven om een concrete planning te maken. Uiteraard is het leuk om ook opties op te houden, zodat je open staat voor andere toffe activiteiten of ontmoetingen. Wij werken zelf graag met een ABC lijst:

 • A: moeten zien
 • B: leuk als we in de buurt zijn
 • C: gaaf, maar kan ook op een ander moment

Op die manier kun je een beetje vormgeven aan je reis, zodat je wel een richtlijn hebt van je route. 

Stap 4: praktische voorbereiding

Dan kun je nu door plannen met de praktische voorbereiding. Wat moet er allemaal geregeld worden voor de reis. Een aantal dingen op een rijtje: 

 • Vliegtickets
 • Visa
 • Vaccinaties
 • Woning verhuren/verkopen
 • Abonnementen opzeggen 
 • Verzekeringen wijzigen/ extra aanschaffen
 • Testament
 • Werkgever inlichten 

Stap 5: voorbereidingen in de gezondheid

Zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek kun je naast de praktische zaken ook alvast een en ander gaan regelen voor de gezondheid. Het wordt nog wel eens vergeten, maar het is toch wel erg handig om hier rekening mee te houden. 

Zoals je conditie. Reizen kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Heel vaak een ander bed, een ander kussen, nieuwe mensen, nieuwe indrukken, gebruiken, regels, wetten en voorkeuren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die mooie maar loodzware hikes, of een vulkaan die je wil beklimmen.

Verder is het goed om vast vooruit te denken mocht je last hebben van een blessure of medicatie gebruiken. Maak hiervoor een afspraak met je arts of bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Ook een bezoek aan de tandarts vlak voor vertrek is geen overbodige luxe. 

Wat ook handig kan zijn is het doen van een EHBO-cursus. Je weet nooit in wat voor situaties je terecht komt waar niet direct hulp voor handen is. Dan is het toch wel erg fijn om een en ander zelf te weten en eerste hulp te kunnen verlenen. 

Stap 6: uitrusting

Uiteraard kun je niet op pad zonder een goede backpack, eventueel een daypack en wellicht nog speciale kleding die je nodig hebt voor bijvoorbeeld een hike. Vergeet ook niet om na te denken over hoe je de reis vast wil leggen. Een tip voor het inpakken van je backpack: maak gebruik van packingcubes. 

Stap 7: administratieve afhandeling

Denk hierbij aan het regelen van de juiste bankpassen en creditcards die je overal ter wereld kunt gebruiken. Hoe lang is je paspoort nog geldig? In veel landen moet het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook een internationaal rijbewijs kan handig zijn mocht je en scooter of auto willen huren tijdens je reis. 

Stap 8: klaar voor vertrek?

In de laatste fase is het tijd voor echt genieten van de voorpret. Misschien heb je nog een afscheidsfeestje, ga je nog een laatste keer naar de kapper? Het kan handig zijn om alvast je backpack een paar keer in te pakken om te zien hoe je het beste alles mee kunt nemen. En vergeet vooral niet de belangrijke documenten te digitaliseren, reisapps te downloaden en ook dingen offline beschikbaar te hebben. 

Geniet!

Wil je meer weten over het plannen van een wereldreis? Check dan zeker ook dit reisblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *