Elektrisch rijden in de winter

Elektrisch rijden in de winter

Rijd je voor het eerst in een elektrische auto? Dan kan het gebeuren dat je tijdens de koudere winterdagen opeens voor een verrassing komt te staan. Net als alle andere auto’s is het bereik van een elektrische auto namelijk een stuk minder in de winter. Dit komt doordat de rolweerstand van je winterbanden aanzienlijk meer is en de verwarming harder moet werken. Om ervoor te zorgen dat jij zelfs in de winter comfortabel op pad kan met jouw elektrische bolide, geven wij je in deze blog een aantal tips. Lees snel verder en trotseer binnenkort zelfs de sneeuw!

1. Voorverwarmen

Voordat je op pad kan gaan met jouw Hyundai IONIQ 5 is het belangrijk om de vertrektijd in te stellen. Hiermee wordt het interieur automatisch voorverwarmd zodat je niet hoeft te rijden in een koude auto. Wanneer jouw elektrische auto nog aan de lader ligt, dan kan je de kachel zelfs gebruiken zonder de accu te gebruiken. Bij de Hyundai IONIQ 5 wordt de accu verwarmt, waardoor er meer capaciteit beschikbaar is. Wil je weten of jouw elektrische auto deze optie ook heeft? Check dit dan eens in de instellingen van het menu.

2. Altijd aan de stekker

Het is inmiddels algemeen bekend dat een mobiele telefoon die niet wordt gebruikt, last krijgt van een leeglopende accu. Zelfs als hij helemaal uitstaat. Bij een elektrische auto is dit niet anders. Hierdoor is het te adviseren om jouw auto thuis altijd aan de lader te leggen, zodat je ten alle tijden beschikt over een volle accu. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld jouw elektrische auto wilt voorverwarmen. In tegenstelling tot de meeste elektrische apparaten, wordt de accu van jouw auto niet slechter van dit constant opladen. Dit wordt eenvoudig voorkomen dankzij de slimme diagnosefunctie die ervoor zorgt dat de accu niet overladen wordt.

3. Check de range

Jouw elektrische auto is een technologisch wonder. Hierdoor zal je vrij snel weten hoeveel kilometer je met jouw auto kan maken in diverse weersomstandigheden. Wil je dit liever van tevoren weten? Dan kan je gemakkelijk de range checken via de website van EV database. Hierop krijg je per elektrische auto een rijtje te zien van de weersomstandigheden en het verwachtte bereik. Ideaal als je binnenkort met de auto op vakantie wilt, maar niet precies weet wat je tijdens de desbetreffende route te wachten staat. De range checken is zeker aan te raden wanneer je op wintersport gaat!

Bereik is 10% minder

Wanneer je bovenstaande tips hebt uitgevoerd, dan zal je merken dat het autorijden in de winter niet zo erg is als dat het lijkt. Jouw auto warmt in een mum van tijd op, waardoor je de gehele rit in een aangenaam klimaat zit. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het elektrisch rijden in de winter je een bereik oplevert die 10% minder is dan het gemiddelde bereik. Houd er dus rekening mee dat je in de winter vaker je auto moet opladen dan in andere seizoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *