Handige tips voor het schilderen van een boot

Handige tips voor het schilderen van een boot

Kan jouw boot inmiddels wel een nieuwe laag verf gebruiken? Dan heb je de mogelijkheid om dit boot onderhoud te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf of om zelfstandig aan de slag te gaan. Wanneer je voorkeur uitgaat naar het laatste, dan is het verstandig om te weten hoe je nou precies aan de slag moet gaan. Je wilt immers niet dat je een cruciale fout maakt en jouw geliefde boot daardoor niet meer kan varen. Om het zelfstandig verven van een boot aanzienlijk gemakkelijker te maken helpen wij je graag. Lees snel verder en krijg in deze blog handige tips voor het schilderen van jouw boot!

Wat houdt het schilderen in?

Wanneer jij jouw boot wilt gaan schilderen, dan is het belangrijk om te weten dat dit opgedeeld kan worden in twee delen. Hierbij kan je denken aan het bovenwaterschip en het onderwaterschip. Met het verven van het bovenwaterschip wordt over het algemeen het gedeelte van de boot bedoeld dat niet in het water ligt. Dit is het gedeelte dat vanaf de waterlijn en de romp naar boven, het dek en de opbouw loopt. Het onderwaterschip daarentegen is juist het gedeelte dat constant in het water ligt. Voordat je gaat beginnen met het schilderen van jouw boot is het dus noodzakelijk om vooraf te bepalen met welk deel je gaat beginnen.

Gebruik de juiste verf

Het is bij veel botenbezitters bekend dat er een belangrijk verschil zit tussen het bovenwaterschip en het onderwaterschip. Hierdoor is er voor beide delen een andere verf nodig. Alle verven die immers geschikt zijn voor boven water zijn nooit geschikt voor het onderwaterschip. Dit komt vooral doordat de verf voor het bovenwaterschip voornamelijk bestaat uit een primer, grondverf en een lak. Deze verven zijn niet waterbestendig, waardoor het verstandig is om voor het onderwaterschip een andere verf te kopen. De verflaag voor het gedeelte dat onderwater ligt bestaat uit een primer, grondverf, onderwaterverf of een anti-fouling. Dit laatste zorgt ervoor dat jouw boot met gemak door het water kan varen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over beschadigingen.

De materialen van de boot

Voordat je kan gaan beginnen aan jouw schilderklus is het noodzakelijk om vooraf rekening te houden met het materiaal waarvan jouw boot gemaakt is. Een polyesterboot schilderen is niet hetzelfde als het verven van een metalen boot. Dit komt door de eigenschappen van het materiaal. Wanneer metaal niet goed beschermd wordt door een verflaag, dan zal het uiteindelijk gaan roesten. Mede hierdoor is het ontzettend belangrijk dat er een goede hechting en een laagdikte wordt aangebracht, zodat de verflaag dampdicht wordt. Vind je het schilderen van je boot niet meer de moeite waard? Kies er dan eens voor om een nieuwe boot te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *