Hier moet je aan denken bij het isoleren van je dak 

Een slecht geïsoleerde woning heeft veel gevolgen. Zowel voor het wooncomfort als de portemonnee. Als je woning onvoldoende is geïsoleerd, dan is het dus ook zaak om hier zo snel mogelijk werk van te maken. Dit kan op verschillende manieren. Een van de meest effectieve methoden is het isoleren van het dak. Als het dak niet (voldoende) geïsoleerd is, zal hier circa dertig procent van de warmte verloren gaan. Reken dus maar uit hoeveel je kunt besparen door hier extra in te investeren. 

Wil jij ook extra investeren in dakisolatie? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan snel verder en ontdek waar je aan moet denken bij het isoleren van je dak. 

Houd rekening met het soort dak 


Daken zijn er in alle soorten en maten. Zo maakt het al een groot verschil of je een plat of een schuin dak hebt. Bij plat dak isolatie kun je zowel kiezen voor isoleren aan de buiten- als de binnenzijde. Meestal wordt aanbevolen om dit aan de buitenzijde te doen en zo houtrot en vochtproblemen tegen te gaan. Als je vanaf de buitenzijde gaat isoleren, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de dakrand altijd met minimaal tien centimeter moet worden verhoogd. Dit is nodig om regenwater makkelijker van het dak af te laten stromen. Zo worden overstromingen bij regen en wind voorkomen. 

Isolatie bij een schuin dak kan op verschillende manieren. Zowel aan de binnen- als de buitenzijde van het dak. Zo kun je tegen de binnenkant van het dak isolatiemateriaal aanbrengen of aan de buitenzijde isolatiemateriaal onder de dakpannen spuiten of blazen. 

Laat je door een deskundige informeren over de beste isolatievorm voor jouw type dak. 

Is het dak isoleren wel de beste optie? 


Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om een woning beter te isoleren. Welke methode de beste optie is, hangt van verschillende factoren af. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee in welke mate de zolder wordt gebruikt. Als je deze als volwaardige kamer gebruikt, dan wil je natuurlijk wel dat deze voldoende comfort biedt en goed geïsoleerd is. Dakisolatie mag dan niet ontbreken. 


Zal de zolder echter enkel als opslag voor spullen worden gebruikt? Dan is het wellicht niet nodig om het gehele vertrek te isoleren. Je kunt het comfort dan al flink verhogen door te investeren in vloerisolatie. Met glaswol isolaties kun je dan alle kanten op. Je kunt het glas- of steenwol eenvoudig tussen de vloerbalken plaatsen en zo het warmteverlies tegengaan. 

Doe de subsidiecheck 


Isoleren vraagt om een flinke investering. Niet iedereen is in staat om het volledige bedrag zelf te betalen. Gelukkig doet de overheid er alles aan om het verduurzamen van de Nederlandse woningen te stimuleren. Dit doen ze bijvoorbeeld middels de Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE). Bij het ondernemen van duurzame maatregelen in de eigen woning, kunnen woningeigenaren deze subsidie aanvragen. Doe de subsidiecheck om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet en zo extra geld kunt besparen op de dakisolatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *