buiten spelen

Hoe kan het dat kinderen te weinig buiten spelen?

Kinderen zijn altijd binnen, achter hun computerscherm of televisie. Maar is dat wel goed voor ze? Weet je hoe het komt dat kinderen steeds minder buiten spelen? Dat ga ik in dit artikel uitleggen.

Waarom zijn kinderen te weinig buiten

In Nederland zijn er verschillende oorzaken waarom kinderen te weinig buiten spelen. Een daarvan is dat het weer vaak slecht is, met name in de winter. Ook is er steeds meer verkeer op de weg en zijn er veel gevaarlijke plekken, waardoor ouders hun kinderen liever binnenhouden. Een andere oorzaak is de toenemende populariteit van computerspelletjes en televisie. Kinderen vinden het steeds makkelijker om binnen te blijven en zich te vermaken met digitale apparaten.

Onderzoek wijst uit dat het steeds minder normaal is om buiten te spelen. Dit is erg jammer, want buitenspelen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Buitenspelen zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen, wat goed is voor hun oriëntatie en et cetera.

Factoren die het buitenspelen schaden

Het is een veelgehoorde klacht van ouders: kinderen spelen steeds minder buiten. Waar vroeger de klimtoestellen vol waren met spelende kinderen, is dat nu een zeldzaamheid. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan zijn.

Eén van de belangrijkste redenen is de toegenomen veiligheidsbewustzijn. Waar vroeger kinderen gewoon naar buiten mochten om te spelen, is dat nu vaak niet meer toegestaan. Ouders zijn bang dat hun kinderen ongelukken kunnen oplopen of iets overkomt. Dit leidt ertoe dat kinderen steeds minder de kans krijgen om buiten te spelen.

Wat er gebeurt als kinderen iedere dag buitenspelen

Wanneer je naar buiten gaat om te spelen, krijg je automatisch meer beweging. Dit is goed voor je conditie en uithoudingsvermogen. Ook leer je om beter met anderen samen te werken en te communiceren. Dit zijn vaardigheden die later goed van pas komen.

Naast de fysieke voordelen, is er ook nog iets te zeggen voor het mentale aspect. Door naar buiten te gaan, kom je in contact met verschillende soorten mensen en leer je hoe je met verschillende situaties moet omgaan.

Conclusie

Natuurlijk is het niet zo dat er geen kinderen meer buiten spelen, maar het lijkt er wel op dat het aantal steeds kleiner wordt. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan zijn. Ten eerste is er de opkomst van digitale media. Kinderen zijn steeds meer met hun neus in de telefoon of tablet en daardoor hebben ze minder oog voor wat er om hen heen gebeurt. Ook is er steeds meer druk op prestaties. Kinderen moeten presteren op school en daarnaast wordt er ook steeds meer gekeken naar hoe ze presteren in extra-curricular activiteiten. Dit alles leidt ertoe dat kinderen minder tijd en energie hebben om naar buiten te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *