Hoe werkt het aanpassen van een hoorapparaat?

Als je het vermoeden hebt dat je gehoor is veranderd en je hoortoestel misschien moet worden aangepast, is het altijd goed om eerst een hoortest te doen. Je vraagt je misschien af of een gehoortest online betrouwbaar is, maar als je deze uitvoert op de website van een erkende audicien, kun je in een paar minuten een goede indicatie krijgen van hoe het met je gehoor gesteld is. Maar hoe gaat het instellen en aanpassen van je gehoorapparaat vervolgens in zijn werk? Lees hier wat je kunt verwachten.

Audiometrie

Voor de hoortoestelaanpassing wordt eerst met een audiometrie (gehoortest) de conditie van het gehoor (opnieuw) gemeten. Je kunt kiezen voor een online hoortest waarna je de resultaten gemaild krijgt of je kunt een afspraak maken om een hoortest door een gecertificeerde audicien uit te laten voeren in de winkel. Door middel van een piepjestest wordt gemeten welke toonhoogtes je nog kunt horen en in welke mate. Ook de beengeleiding en het zogeheten ‘oncomfortabele niveau’ (het volume van onprettige luide tonen) kunnen worden getest. Zo geeft de testuitslag niet alleen de mate van slechthorendheid weer, maar ook welk deel van je gehoor wel of niet goed functioneert en wat de oorzaak is.

Verbinden met de software

Er wordt verbinding gemaakt met de software op de PC waarmee het gehoorapparaat ingesteld kan worden. In eerste instantie worden de testresultaten van de eerdere meting gebruikt om het toestel in te stellen, de zogeheten ‘First Fit’. Vervolgens kan er in deze fase ook nog een feedback test worden uitgevoerd. Met deze test kan met behulp van de aanpassoftware bepaald worden waar er eventueel nog lekkage optreedt; geluid dat uit het oor ontsnapt. Hiermee kunnen onnodige piepen worden voorkomen en kan er het beste rendement gehaald worden op het geluid dat het oor wordt ingestuurd. Hierna worden ook je eigen wensen besproken om het hoortoestel verder aan te passen en in te stellen, bijvoorbeeld met extra programma’s of functionaliteiten.

Op maat maken

Als de hoortoestellen helemaal zijn ingesteld op basis van alle testresultaten en je eigen wensen, gaat de audicien er verder mee aan de slag. Met de juiste maat luidsprekers en de juiste manier van geluidsoverdracht worden ze verder voorbereid. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een universele oplossing, waarbij via een dome – een rubberen dopje in de vorm van een paraplu – het geluid in het oor wordt gebracht. De mate van gehoorverlies bepaalt welk type hier voor nodig is. Zo kan het bij ernstig gehoorverlies wenselijk zijn om de gehoorgang wat meer af te sluiten dan bij lichtere gehoorproblemen.

Bijstelling op afstand

Als de aangepaste gehoorapparaten klaar zijn, kunnen ze worden opgestuurd of opgehaald in de winkel en zijn ze direct klaar voor gebruik. Toch kan het zijn dat je in het dagelijks gebruik merkt dat er nog een kleine aanpassing nodig is. In dat geval kunnen de hoortoestellen nog bijgesteld worden, dit is soms zelfs op afstand mogelijk door het hoortoestel te koppelen aan een app en de aanpassingssoftware van de audicien. Op deze manier is het nog makkelijker om het hoortoestel op afstand fijn af te stellen. Door deze stappen te doorlopen, zijn je hoortoestellen weer perfect op jou afgestemd. Klinkt goed, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *