Hoogbegaafd Lees hier meer over de kenmerken

Hoogbegaafd? Lees hier meer over de kenmerken

Hoogbegaafde mensen zijn mensen met een IQ van 130 / 140 of hoger (dit is afhankelijk van de soort test). Deze mensen zijn dus iets anders dan een gemiddelde Nederlander. Hoogbegaafdheid word daarom ook niet altijd begrepen. Zeker bij kinderen is het lastig. In dit artikel geef ik graag de kenmerken van hoogbegaafdheid aan.

Leren

Hoogbegaafde mensen hebben een aantal kenmerken op het gebied van leren. Ze zijn erg zelfstandig en leren zichzelf op jonge leeftijd zichzelf dingen aan. Denk maar bijvoorbeeld aan het leren schrijven voordat ze naar school gaan. Op deze manier hebben deze kinderen ook vaak een ‘voorsprong’ vergeleken met de andere kinderen in hun klas. Hoogbegaafde mensen leren makkelijk en hun interesse is ook zo groot dat hun woordenschat ook erg groot is.

Hoogbegaafd zijn zegt niet altijd iets over de prestaties op school. Veel hoogbegaafde mensen presteren onder de verwachtingen vergeleken met hun IQ. Dit heeft verschillende oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door gebrek aan zelfvertrouwen, vermijden van verantwoordelijkheid en de angst om te falen. Een andere reden waarom hoogbegaafde mensen onderpresteren is omdat het nog niet herkend was op de basisschool. Ze maakte de opdrachten vlekkeloos zonder inspanning. Zo hebben ze nooit geleerd om zichzelf in te spannen voor opdrachten.

Denken

Hoogbegaafde volwassenen willen veel uitdaging. Ze vinden het leuk als dingen niet voor de hand liggen. Als ze geen uitdaging er in zien zorgen ze daar zelf voor. Dat voor andere misschien helemaal niet logisch of handig is. Hier kunnen mogelijk conflicten door ontstaan. Dit kan op jonge leeftijd gebeuren op de speelplaats van school maar bijvoorbeeld ook op het werk.

Ook zijn deze mensen ongeduldig. Door hun denksnelheid worden ze ongeduldig als anderen het nog niet begrijpen. Ook als ze nog dingen moeten oefenen. Voor hun idee is het allemaal heel makkelijk en goed te begrijpen.

Beleving

De beleving van deze mensen is ook heel anders als dat wij die meemaken. Hoogbegaafde mensen krijgen veel meer prikkels. Op die prikkels reageren ze dan ook anders op. Ze zijn vaker bewust van hun emoties en weten die dan ook goed te uiten. Ze zijn dus erg gevoelig en nemen kritiek, grapjes en  opmerkingen vaak persoonlijk op. Hierop kunnen ze dus heel emotioneel op reageren. Mensen kunnen dat dus een overdreven reactie vinden.

Vooroordelen

Veel hoogbegaafde worden gezien als arrogant of eigenwijs. Dit komt omdat ze graag meer uitdaging willen en daarom ook overal verbetering in zien. Denk maar bijvoorbeeld als een hoogbegaafde werknemer naar zijn werkgever gaat om verbeterpunten in te brengen. Dit kan erg arrogant over komen bij de werkgever. Het is vaak niet bedoelt om zich met iemands functie te bemoeien. Of arrogant bedoelt. Ze zijn opzoek naar nieuwe uitdagingen op de werkvloer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *