Iemand helpen om te stoppen met roken hoe doe je dat?

Roken is een verslaving, hoe kan je een verslaafde helpen stoppen met roken? Je kan niet alleen een verslaving hebben wat betreft roken, maar er bestaan ook andere soorten verslavingen, zoals een alcohol verslaving, diverse drugs verslavingen, maar ook een gokverslaving. Hoe kan je iemand op een zinvolle en leuke manier helpen en ondersteuning bieden om te stoppen met roken, dat lees je hier in dit artikel. Lees jij als roker nu dit artikel, zorg dat de je deze kennis deelt met je naaste als je wil stoppen met roken. Zowel de roker als het maatje zullen blij zijn met informatie die in het artikel staat. Mocht je niet alleen kunnen stoppen dan kan je ook terecht bij cacnverslavingszorg.nl, zij kunnen gespecialiseerde hulp bieden in de vorm van verslavingszorg.

Je wil stoppen en wat nu?

Voordat een roker daadwerkelijk beslist om te gaan stoppen met roken, doorloopt hij of zij diverse fases. Dat zijn de fases tot aan de daadwerkelijke beslissing. Wanneer er om je advies wordt gevraagd door de roker, probeer dan zo normaal mogelijk te reageren en niet bot. Het beste is om af te wachten tot de roker zelf het onderwerp aansnijdt en dingen zegt, zoals “Ik wil zo graag stoppen met roken, maar geen idee hoe”, of “Het wordt tijd dat ik ga stoppen!”, of simpelweg “Ik ben zo klaar met roken en ongezond leven, tijd voor een nieuwe rookvrije ik”. 

Wanneer het onderwerp eenmaal op tafel ligt en de roker het onderwerp heeft aangesneden dan is het aan jou als maatje om hem of haar aan te moedigen, zodat ze echt gaan stoppen met roken. Om een roker aan te moedigen om te stoppen met roken, kan je bepaalde dingen ter aanmoediging tegen ze zeggen:

  • Ik ben er om je te ondersteunen
  • Ik geloof in je dat je het kan
  • Echt? Wauw wat een goede beslissing
  • Ik zal je helpen je doel te behalen
  • Laat me weten hoe ik je kan helpen
  • Wat leuk en goed nieuws! Wil je er over praten hoe je het voor je ziet?

Vaak geven rokers uiteindelijk wel toe dat ze uit ego, stress of pure koppigheid nog niet wilden stoppen en het zolang duurde. Vergeet niet dat een roker niet alleen afscheid moet nemen van de sigaretten en de nicotine, maar ook van alles eromheen. Zoals de roddel- en brainstorm sessies en deuropening met andere rokers. Alle rokers zijn namelijk met elkaar verbonden of ze elkaar nou kennen of vreemden voor elkaar zijn. Als maatje is het dan ook enorm belangrijk dat je ze juist begeleidt en ondersteunt en de troost kan bieden die ze normaal in een sigaret vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *