schoorsteen zelf vegen

Mag ik de schoorsteen zelf vegen

De schoorsteen vegen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een woning. Indien een onderdeel achterstallig onderhoud vertoont, kan dit vaak grote gevolgen hebben. Vooral bij een schoorsteen. Indien een schoorsteen namelijk niet voldoende onderhouden wordt, zal dit snel kunnen leiden tot een schoorsteenbrand.

Daarbij zal niet enkel de woning aangetast worden, maar ook de gezondheid van de bewoners en aanwezigen. Er komen immers veel giftige gassen vrij tijdens een brand. Maar wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de schoorsteen en hoe wordt de schoorsteen gereinigd? In dit artikel zul jij jouw gezochte antwoorden vinden. 

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van een schoorsteen?

Indien jij jouw woning huurt, kan er een onduidelijkheid optreden over wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. Volgens de algemene regel zal de huurder verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de daarmee verbonden kosten. Indien een onderdeel aan vervanging toe is of een reparatie vergt, zullen de kosten voor de eigenaar van de woning zijn. Kortom: als huurder zul jij verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, maar als het op een reparatie aankomt, zal de eigenaar deze kosten dekken. 

Hoe wordt de schoorsteen gereinigd?

Het reinigen van de schoorsteen is niet moeilijk, maar alsnog niet verstandig om zelf uit te voeren. Indien er, ondanks de reiniging, alsnog een brand uitbreekt, zal de verzekering altijd vragen naar een bewijs, waaruit blijkt dat de schoorsteen gereinigd is door een bevoegd technicus, zoals een gespecialiseerde schoorsteenveger. Indien jij dit niet kunt aantonen, aangezien jij de schoorsteen zelf hebt gereinigd, is het mogelijk dat de schade niet wordt vergoed. Om deze reden is het verstandig om eenmaal per jaar een schoorsteenveegbedrijf in te huren.

Kosten van een schoorsteenveegbedrijf

Een schoorsteen laten reinigen door een expert schommelen tussen de zestig en tachtig euro, waarbij alles is inbegrepen. Ten opzichte van de kosten die een huishouden zal hebben na een brand, stelt dit bedrag weinig voor. Daarbij is het dus erg belangrijk om te doen. Wanneer de schoorsteen niet op tijd wordt schoongemaakt kan dit gevolgen hebben voor de veiligheid. Vandaar dat het aan te raden is om dit jaarlijks te laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *