Nadelen van een airco in je kamer

Nadelen van een airco in je kamer

In de warme zomernachten is het prettig als je een beetje verkoeling kunt vinden. Als het buiten net zo warm is als binnen levert het openzetten van ramen alleen veel muggen op maar niet de koelte waar je naar op zoek bent. Een muggenlamp kan helpen tegen de muggen maar daar wordt het niet koeler door. Een airco kan wel je kamer aangenaam koel maken zonder dat je last krijgt van die ellendige muggen. Toch heeft een airco op je kamer ook nadelen. Hieronder beschrijven we enkele nadelen van een airco en wat je eraan kunt doen om die te minimaliseren.

1. Verontreinigde lucht

Als je de airco niet goed onderhoud en regelmatig schoonmaakt kunnen microdeeltjes zoals sporen, bacteriën en fijnstof zich ophopen in het apparaat. De lucht die de airco dan uitblaast raakt hierdoor verontreinigt. Je ademt die verontreinigde lucht vervolgens in waardoor je last kunt krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en verkoudheidsklachten.

Om dit te voorkomen moet je regelmatig je airco grondig schoonmaken en goed onderhouden. 

2. Temperatuurverschillen

Als je airco niet goed staat afgesteld en het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en je kamer te groot is kun je last krijgen van verkoudheidsklachten zoals snotteren, keelpijn en hoesten. Deze klachten kunnen gelukkig snel verdwijnen als je de temperatuur van de airco niet te koud instelt.

3. Energiekosten

Om je airco te laten werken heb je stroom nodig. Koelen of verwarmen kost veel energie, en dat geldt dus ook voor een airco. Een airco kan goedkoop zijn in de aanschaf maar duur in het gebruik. Om later hoge kosten te voorkomen kun je bij de aanschaf van je airco letten op het energielabel. 

4. Onderhoud

Als je een airco gaat kopen moet je ook kijken of het apparaat goed te onderhouden en schoon te maken is zodat je er lang plezier van kunt hebben.

Als je een wat grotere airconditioning unit hebt, kan het op de lange duur goedkoper zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Je weet dan zeker je airco in optimale conditie blijft en langer mee zal gaan. Anderzijds brengt een onderhoudscontract ook behoorlijk wat extra kosten met zich mee.

5. Afvoer warme lucht

Een airco heeft een afvoerslang nodig om de warme lucht naar buiten te kunnen transporteren, want anders heb je alleen een hele dure ventilator gekocht die de lucht verplaatst. Maar als je om de warme lucht af te voeren voor de afvoerslang het raam op een kier zet kan er weer warme lucht naar binnen komen zodat je het effect van de airco weer teniet doet. Met een goede raamafdichting kun je ervoor zorgen dat je de warme lucht goed kunt afvoeren zonder dat warme lucht weer naar binnen kan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *