Netflix Shuffle – Nooit meer zoeken

Je kent vast wel van die avonden, ‘even’ een nieuwe serie of film uitkiezen. Met nadruk op ‘even’. Want even een serie of film uitkiezen op Netflix lukt bijna nooit. Soms ben je wel een uur aan het zoeken en heb je nog steeds niks gevonden wat je leuk vindt.

Zoeken is verleden tijd

Maar er gloort hoop aan de horizon, want Netflix heeft aangekondigd met een ‘shuffle knop’ te komen waar het algoritme van Netflix op basis van jouw kijkgedrag een voorstel doet voor een film of serie.

Netflix heeft vorige week  week tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers aangekondigt dat deze functie in de eerste helft van 2021 voor alle klanten uitgerold wordt. Als reden voor het lanceren van de ‘shuffle play’ gaf COO en chief product officer Greg Peters als reden ‘dat gebruikers soms niet echt zeker weten wat ze willen kijken.’

“Onze leden hebben aangegeven dat ze het browsen willen overslaan, ze willen op één knop klikken en een titel zien die ze gelijk kunnen kijken”, zei Peters in het Q4 investor interview van Netflix.

Overal ter wereld Netflix kijken

Met de nieuwe “Shuffle Play” knop wordt het dus nog makkelijker om een Netflix serie of film te kijken, waar je ook bent. Met de Netflix app op je smartphone of tablet, via de website op je computer of via je Smart-TV kun je tegenwoordig overal je favoriete serie of film streamen. Maar sommige content is niet altijd beschikbaar in diverse landen. Met een VPN (Virtual Private Network) kun je overal ter wereld veilig gebruik maken van Netflix. Met een VPN wordt jouw internetverkeer versleuteld en kun je jezelf beschermen tegen hackers en andere kwaadwillenden. Met een VPN kun je zelf instellen via welke virtuele server jij het internet op gaat. Wil je bijvoorbeeld op vakantie in Amerika je favoriete Nederlandse serie kijken? Dan stel je de VPN server in op Nederland en Netflix denkt dat je in Nederland bent. Supermakkelijk in te stellen en te activeren!

Winstgevend jaar

Het nieuws werd medegedeeld in de Q4-resultaten van de streamingdienst, die ook aankondigde dat 2020 een winstgevend jaar was met een recordaantal van meer dan 200 miljoen abonnees. Het aandeel van Netflix schoot omhoog na de bekendmaking van de cijfers.

Lancering Netflix Shuffle

Momenteel worden de testversies van Netflix Shuffle weergegeven in de tv-apps van Netflix. Op het eerste profiel aanmeldingsscherm (‘Wie kijkt Netflix?’) is er een knop onder elk profiel met de tekst ‘Play Something’ of ‘Shuffle Play’. Wanneer je shuffle play start, verschijnt er ook een andere knop op het scherm met de tekst ‘Play Something Else’ als de titel niet iets is waarin je geïnteresseerd bent.

Titels die door Netflix worden getoond wanneer je op de knop ‘Play Something’ / ‘Shuffle Play’ klikt, zijn shows of films die lijken op de films die je eerder hebt bekeken; titels in genres die je hebt bekeken of inhoud die je hebt opgeslagen in “Mijn lijst”. 

Netflix testte voor het eerst een vergelijkbare functie in 2019 met een knop voor willekeurige afleveringen in zijn Android-app, die beschikbaar was voor geselecteerde tv-programma’s. Het bedrijf begon vervolgens in juli 2020 wereldwijd aan een tweede testronde met ‘shuffle play’.

Met Shuffle Play wil Netflix haar gebruikers een nieuwe manier geven om haar abonnees films en series te laten kijken waardoor ze hopelijk langer op het platform zullen blijven.


In 2019 lanceerde de streamer ook de ‘Dagelijkse Top 10-lijsten’ met meest bekeken titels in individuele landen. In oktober 2020 introduceerde Netflix het tabblad ‘Nieuw en populair’ in zijn tv-gebruikersinterface, dat een nieuwe sectie ‘Het wachten waard’ bevat met titels die het komende jaar naar de dienst zullen komen en waarmee abonnees herinneringen kunnen instellen voor wanneer ze beschikbaar worden.

Met Shuffle Play wordt er dus nog een functie toegevoegd om de kijker zo lang mogelijk op Netflix te houden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *