Past de studie accountancy bij mij?

Het kiezen van een studie op jonge leeftijd kan nogal moeilijk zijn. Zeker omdat je nog niet helemaal weet wat je wil doen en wat voor carrièreperspectief het biedt. Hogescholen promoten maar al te graag de opleidingen die ze aanbieden. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om een werkelijk beeld te krijgen van de opleiding. Doe daarom altijd zelf onderzoek voordat je begint aan een studie. In dit artikel beschrijven we informatie over de studie accountancy zodat je kan bepalen of de studie wat voor jou is. 

Welke competenties nodig?

Een accountancy opleiding volgen klinkt voor veel ouders vaak als muziek in de oren. Maar het is niet voor iedereen weggelegd. De opleiding kan erg zwaar zijn en niet heel spannend omdat het vooral veel theorie en berekeningen zijn. Om erachter te komen of deze opleiding bij je past kan je kijken naar de competenties die nodig zijn:

  • Resultaatgericht – bij accountancy draait het allemaal om het resultaat namelijk de jaarafrekening. Bedrijven vertrouwen de accountant om de rekening te controleren en fouten te herkennen. Je moet daarom als accountant resultaatgericht denken en ook te werk gaan.
  • Communicatie skills – naast het cijfermatige inzicht dat je dient te hebben moet je ook goed kunnen communiceren. Je moet de klant kunnen uitleggen wat ze goed of verkeerd hebben gedaan en hoe ze dit kunnen verbeteren. Niet elke klant wil hier naar luisteren en daarom zijn communicatie skills erg belangrijk. De klant is koning maar een kloppende jaarrekening hebben is nog veel belangrijker.
  • Klant/ organisatiegericht – Zoals we hierboven beschreven dient de accountant klantgericht te zijn. Een goede relatie/ vertrouwensband is erg belangrijk, dit zal de communicatie ook een stuk makkelijker maken. Daarnaast moest je ook organisatiegericht zijn. Dat houdt in dat je de organisatie kent en weet wat ze nodig hebben op financieel gebied. Kunnen ze beter geen investering doen? Dan kan je dit aangeven.  
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *