soorten advocaten

Verschillende typen advocaten

Wanneer je op het punt staat om juridische hulp in te schakelen, weet je misschien niet meteen welk soort advocaat je het beste om hulp kan vragen. Of misschien heb je altijd al willen achterhalen wat het verschil tussen een jurist en advocaat is. In dit artikel nemen we door wat het verschil tussen deze twee is, en bespreken we een aantal veelvoorkomende typen advocaten.

Disclaimer vooraf: baseer je niet uitsluitend op deze beknopte samenvatting als je plotseling juridische hulp moet inschakelen, maar neem bij twijfel contact op met een expert als je niet weet welke advocaat jij nodig hebt. 

Win dus advies in bij een advocatenkantoor in Eindhoven, Groningen, Amsterdam of welk kantoor dan ook maar dichtbij een vestiging heeft. Veel advocatenkantoren denken graag met jou mee over het soort advocaat die jou het beste bij kan staan.

Verschil advocaat en jurist

Allereerst beginnen we met het maken van een onderscheid tussen een jurist en advocaat. Zo is het goed om te weten dat een jurist geen beschermde titel bezit. Een jurist houdt zich wel degelijk bezig met juridische cases, maar mag niet in elke rechtbank pleiten zonder ook beëdigd te zijn tot advocaat. 

Een jurist heeft wel degelijk een universitaire studie rechtsgeleerdheid afgerond en bij hem of haar kun je dus terecht voor juridisch advies. Een jurist kan jou echter, behalve bij de kantonrechter, niet bijstaan in de rechtszaal als diegene niet beschikt over de titel ‘advocaat’.

Dan verder met de term ‘advocaat’. Een advocaat is te allen tijde een jurist die een universitaire studie Rechten heeftafgerond, en vervolgens is beëdigd. Deze persoon mag zich na de beëdiging advocaat noemen. Nadat de beëdiging is voltooid, moet de advocaat wel een stageperiode voltooien. Hierin wordt zowel de Beroepsopleiding Advocatuur als de Voortgezette Stagiaire Opleiding doorlopen. 

Tot slot is een advocaat lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Dit zorgt ervoor dat een advocaat gebonden is aan regels en eisen rondom diens beroep van advocaat.

Als we deze verschillen bundelen, komen we op het volgende overzichtje uit:

Een jurist…

  • beschikt niet over een beschermde titel
  • heeft succesvol een Universitaire studie Rechtsgeleerdheid doorlopen
  • is (nog) niet tot advocaat beëdigd
  • is geen lid van de Nederlandse Orde van Advocaten

Een advocaat…

  • is wél lid van de Nederlandse Orde van Advocaten
  • heeft tevens een Universitaire studie Rechtsgeleerdheid afgerond
  • hij of zij mag pleiten in de rechtbank
  • hij of zij is ook jurist
  • is tevens beëdigd tot advocaat en geniet een beschermde titel

Enkele verschillende soorten advocaten op een rij

Doordat we het verschil tussen een advocaat en jurist op scherp hebben gesteld, kunnen we nu enkele veelvoorkomende soorten advocaten bespreken. Hieronder vind je een overzicht dat niet compleet is, maar je wel een eerste idee geeft van de diverse soorten advocaten die er zijn, en de punten waarop ze je kunnen bijstaan.

  • Scheidingsadvocaat

In Nederland komen helaas veel stellen op jaarlijkse basis tot de conclusie dat ze willen scheiden. Indien je wilt scheiden, kan een scheidingsadvocaat je juridische bijstand bieden. Ook kan deze jurist je adviseren bij het afhandelen van uiteenlopende zaken. Dat kunnen meer financiële zaken zijn, denk aan partneralimentatie regelen en het delen van het vermogen. Ook voor zaken als een ouderschapsplan, kun je bij een scheidingsadvocaat terecht.

  • Immigratierecht advocaat

Bij een immigratie advocaat kun je terecht als je hulp nodig hebt rondom een naturalisatieaanvraag, een verblijfsaanvraag wil indienen, of een bezwaar tegen een eerdere uitspraak van de Immigratie- en Naturalisatiedienst wil indienen. Een immigratierecht advocaat houdt zich bezig met het vreemdelingenrecht, wat gaat over het uitzetten, toelaten en regelen van het verblijf van niet-Nederlanders.

  • Ondernemingsrecht advocaat

Ondernemingsrecht beslaat rechtspersonenrecht en vennootschapsrecht. Een ondernemingsrecht advocaat kan je bijstaan bij gerelateerde zaken zoals het samenwerken, opstarten, financieren, regelen van overnames en allerlei andere zaken.

  • Arbeidsrecht advocaat

Werkgevers of werknemers die zitten met problemen of vragen rondom bepaalde wetten, hun arbeidsovereenkomsten, geldende cao’s of arbeidsreglementen, kunnen met het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat hulp krijgen. 

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten over de diverse advocaten die je kunnen bijstaan? Op de website van advocatenkantoor Law & More, vind je uitgebreide informatie over elk type advocaat en diens werkzaamheden. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *