Verlichting in vochtige ruimtes

Verlichting in vochtige ruimtes

Water en elektrische apparaten, dat is geen goed huwelijk. Uiteraard hebben we daar wel iets op gevonden, echter moet je wel kijken hoe goed deze waarde is. Niet alle apparaten kunnen zomaar in vochtige ruimtes geplaatst worden. Een goede manier om erachter te komen is door te kijken naar de IP-waarde. Wanneer deze waarde niet bij het product wordt genoemd, zou ik nooit voor dit specifieke product kiezen. Want een product zonder IP-waarde zegt eigenlijk helemaal niets. 

Hoe worden producten stof en waterdicht gemaakt

Zoals gezegd zijn niet alle LED verlichting producten waterdicht. LED Verlichting producten worden waterdicht gemaakt bij het armatuur van het product. Dit gebeurt vaak door middel van een extra rubberen ring of rubberen plaatje. Door de stekkers door dit rubberen plaatje te duwen blijft het product waterdicht. Toen ik laatst mijn lamp installeerde in de badkamer, kon ik mij best voorstellen dat mensen bij badkamerverlichting dit extra rubbertje nog weleens weg willen gooien. Doe dit dus niet, want dit zorgt voor de hoge IP-waarde van jouw lamp.

Wat voor soorten waterdichte verlichting is er?

Waterdichte verlichting komt in allerlei vormen en maten. Er is echt vanalles te vinden, van wandlampen, LED TL armaturen en inbouwspots tot aan grondverlichting. Waar je de verlichting plaatst is echter wel van belang voor het kiezen van de juiste verlichting en verlichting met de juiste IP-waarde. 

Hoe kies je de juiste IP-waarde?

De juiste IP-waarde is dus afhankelijk van waar de verlichting hangt. In principe zijn er 3 grote IP-waarde categorieën te noemen, namelijk: IP44, IP65 en IP67. IP44 is voor vochtige ruimtes. Bij deze ruimtes kun je denken aan badkamers, schuurtjes en dat soort zaken. Nooit direct boven de douche. De ruimte boven de douche is namelijk een IP65 ruimte. IP67 gebruik je wanneer de lampen onder water zitten. Hierbij kun je denken aan de verlichting in een zwembad. Bij een bouwmarkt in de buurt kunnen ze je adviseren over de juiste IP-waarde.

Succes

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog voor het uitzoeken van verlichting voor vochtige ruimtes. Let dus goed op de IP-waarde van de verlichting. Meer handige tips? Ga naar Wooni.nl voor meer inspiratie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *