Waar moet je op letten als je een hardhoutschroef koopt

Hardhout is een houtsoort die enorm vaak wordt gebruikt. Het is dan ook stevig materiaal dat lang mooi blijft en goed te bewerken is. Ideaal als je dus in de tuin een overkapping of een carport wilt plaatsen of als je een houten vloer wilt neerleggen. Wees je er wel van bewust dat je de juiste bevestigingsmaterialen en gereedschappen gebruikt als je met hardhout aan de slag gaat. Denk dan bijvoorbeeld aan de hardhoutschroef! Wat deze schroef is en waar je op moet letten als je ze wilt kopen, vertellen we in onze blog.

Hardhout in verschillende soorten

Waar je jezelf ook bewust van moet zijn is dat er verschillende soorten hardhout zijn. Vooral de hardheid van hardhout kan verschillen. Zo is er zachter en harder hardhout verkrijgbaar. De hardhoutschroeven die je koopt moet je ook afstemmen op de hardheid van het hardhout. Je hebt hoe dan ook de hardhoutschroef nodig, want deze speciale schroef zorgt er namelijk voor dat je niet tegen vervelende problemen aanloopt. Denk bijvoorbeeld aan schroeven die tijdens het bewerken afbreken of die het hout doen splijten. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Ook gezien het feit dat hardhout niet heel goedkoop is!

Waarom heeft een hardhoutschroef een scherpe punt?

Hardhoutschroeven kun je onder andere herkennen aan de scherpe punt en die is er niet voor niets. Het zorgt er namelijk voor dat je de schroeven direct in het hardhout kunt schroeven. Je hoeft dus niet voor te boren! Met een mooi bijkomstig voordeel dat het risico op beschadigingen en het splijten van hout wordt verkleind. Door de punt, het speciale schroefdraad en de torx kun je hardhout ook zeer stevig tegen elkaar trekken. Zo kun je jouw projecten mooi afwerken en je loopt ook geen risico dat je de schroeven te ver doordraait. Het is ook bewezen dat torx de sterkste methode is om schroeven te bevestigen. 

Hardhoutschroef voor binnen en buiten

Hardhoutschroeven kun je zowel binnen als buiten gebruiken, maar dan is het wel belangrijk dat je schroeven van RVS koopt. Roestvrij staal is een duurzaam materiaal die voor een lange levensduur van de schroef zorgt, maar het is ook bestendig tegen vocht, hitte en kou. En dat heb je natuurlijk nodig als je bijvoorbeeld die carport of de overkapping aan het plaatsen bent. Er zijn ook schroeven van ijzer of zink, maar deze zijn beter geschikt om binnen te gebruiken. Heb je extra stevige schroeven nodig? Kies dan voor schroeven van RVS 410!

Eenvoudig in gebruik

De hardhoutschroef is natuurlijk in uiteenlopende maten verkrijgbaar en de maat die je kiest is natuurlijk afhankelijk van hoe dik het hardhout dat je gebruikt is. In deze situatie geldt de regel ‘meten is weten’. Maar als je eenmaal de juiste maat hebt, is het bewerken van het hardhout een fluitje van een cent. Daarnaast zijn hardhoutschroeven ook eenvoudig los te maken. Met dank aan de torx. Doorgaans kun je meer kracht zetten om de schroef los te halen en je hoeft ook niet bang te zijn dat het hout waar de schroef in zit schade oploopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *