Zonnepanelen zijn interessante producten voor huiseigenaar en eigenaren van bedrijfspanden om niet alleen te verduurzamen, maar ook om kosten te besparen. Door het opwekken van je eigen energie kan je een flinke duit op de energierekening besparen. Ondanks dat zonnepanelen zeer interessant zijn, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt kopen en wilt (laten) installeren.
Is mijn dak geschikt?
Voordat je een bestelling plaatst, een installateur inschakelt of een stelling huurt om zelf op het dak te klimmen, is het goed om te controleren of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Hierin is het belangrijk dat je zonnepanelen in een bepaalde hoek geplaatst kunnen worden en in welke richting jouw dak staat. Een dak gericht op het zuiden en een plaatsing in een hoek van 35 graden leveren het meeste op. Ook moet je kijken naar hoeveel ruimte je hebt om zonnepanelen te plaatsen. Op een schuin dak kan je immers minder zonnepanelen plaatsen dan op een plat dak.
Verschillende soorten zonnepanelen
Er zit nogal wat verschil in de soorten zonnepanelen die je kunt kopen en de soort is afhankelijk van je dak en hoe deze geplaatst worden. En natuurlijk speelt ook het uiterlijk mee. Zo zijn polykristallijne zonnepanelen blauw gekleurd en in de basis goedkoper. Bij een gelijk vermogen leveren deze zonnepanelen wel het meeste op. De meeste mensen kiezen voor de zwarte monokristallijne zonnepanelen die ook de hoogste vermogens bieden. Deze zijn in de regel wel iets duurder en je hebt ook een keuze om randloze en volledig zwarte zonnepanelen aan te schaffen. Dat ziet er ook strak uit wanneer ze op het dak worden geïnstalleerd. Het beste kun je gebruik maken van de expertise van specialisten. Zo vind je de beste zonnepanelen op Zonnepanelen.nl.
Prijs van zonnepanelen
Natuurlijk speelt de prijs een belangrijke rol wanneer je zonnepanelen aanschaft, want tegenwoordig betaal je het eigen zak en duurt het circa 6-7 jaar totdat je de investering hebt terugverdiend. Dan gaan we wel uit van circa 12 zonnepanelen die op je dak liggen. Soms heb je nog wel de mogelijkheid om bij de lokale overheden subsidie te krijgen, want er zijn een aantal gemeenten die hier een budget voor beschikbaar stellen. Om mensen te stimuleren om zonnepanelen te installeren. Daarnaast is er ook een truc om de BTW terug te vragen door jezelf als ondernemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Je bent immers een ondernemer, omdat je het overschot aan energie teruglevert aan de energiemaatschappij. Op dit manier kan je de BTW over de aanschafprijs terugvragen bij de belastingdienst.
Doe-het-zelf of laat het doen
Denk goed na of je zelf zonnepanelen gaat installeren of deze laat installeren. Een zonnepaneel is een vrij complex product en onderdeel van een ingewikkeld systeem. Dus het moet wel goed geïnstalleerd worden wil je er ook maximaal van kunnen profiteren. En dan nog maar te zwijgen over de risico’s die je loopt als je zelf op het dak klimt. Misschien is het laten installeren door een erkende installateur een betere optie.