Waarom het mechanisme van jouw klok zo belangrijk is

Je hebt er waarschijnlijk meerdere van in huis. Wellicht heb je er in elke kamer wel eentje. Toch durf ik te beweren dat je nauwelijks stil staat bij het mechanisme dat ervoor zorgt dat jouw klok altijd de juiste tijd aangeeft.

De eerste klokken waren de zonnewijzers. Daarna kwamen de zandlopers die opgevolgd werden door de modernere technieken van het slingeruurwerk. Maar omdat deze laatste niet zo handig bleek op zee werd er naar verloop van tijd toegewerkt naar een handigere en meer secure versie. De huidige  kwartsklok is een zeer nauwkeurige en alom bekende techniek. De meest nauwkeurige klokken zijn echter die met een atoom-klokwerk.

Omdat we tegenwoordig geen tijd meer hebben om te laat te komen en onze tijd ongeveer te kunnen inschatten via deze zon, is een nauwkeurig tijdssysteem van groot belang.

Tip: Klok met Tandwielen | Grote Wandklokken met Tandwielen


Het grootste onderscheid dat er kan worden gemaakt is het verschil tussen de analoge en digitale klokken. De analoge klok is de klok met een door het uurwerk aangestuurde wijzers. De wijzers liggen bovendien in een bepaalde volgorde omdat het uurwerk een secondewijzer, minuut- en uurwijzer heeft die vanzelfsprekend verschillende functies hebben.

De digitale versie komt ook vaak voor in andere apparaten die we gebruiken. Wie heeft er tegenwoordig geen magnetron, laptop, wekker(radio) of oven? Ook jouw smartphone heeft uiteraard een klok.
Veel mensen verkiezen een digitaal systeem boven een analoge versie, hoewel deze vaak meer charme en geschiedenis heeft. De digitale versie is vaak preciezer, past zich automatisch aan, aan de winter- en/of zomertijd en is makkelijk en snel in te stellen.

Uitgelicht: NeXtime klokken

De keuze voor een bepaald klokmechanisme is dus belangrijk omdat je afhankelijk van jouw keuze voor een techniek gaat die eerder wel of eerder niet zeer accuraat is. Ben je een klassieker die gaat voor traditionele, handgemaakte producten? Dan kies je wellicht eerder voor een mechanisch product. Liever high-tech? Dan kies je hoogstwaarschijnlijk voor de meest precieze versie en ga je voor een digitaal systeem.


Bovendien kan jouw klok zijn energie krijgen uit verschillende bronnen. Dat klinkt misschien vreemd omdat we denken dat tegenwoordig alles begint bij het steken van een stekker in een stopcontact. Komt de energie van jouw klok uit een mechanisme bron, dan wil dat zeggen dat er een gewicht en veer er voor zorgt dat jouw klok zijn werk doet. Van een elektrische bron is sprake als je er een batterij in kan stoppen, je klok gekoppeld is aan een accu, lichtnet of op zonnecellen.

1 reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over klokken. Het is natuurlijk erg handig dat we altijd, overal de tijd kunnen zien. Een accuraat systeem is van groot belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *