Waarom vieren we Valentijnsdag

Waarom vieren we Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag van de liefde en de dag waarop jij je geliefde verrast met een cadeautje. Ieder jaar vieren we valentijnsdag, maar waarom?

Het ontstaan van valentijnsdag

Valentijnsdag is terug te leiden naar de derde eeuw na Christus. In Rome werd toen een feest gevierd ter nagedachtenis van de christelijke priester Sint Valentijn. Sint Valentijn was voor veel soldaten in die tijd een held, omdat hij tegen de wet van de ‘verboden liefde’ inging. Claudius II (de keizer) had een wet gemaakt, waarin stond dat soldaten niet mochten trouwen. Het idee hierachter was dat ongehuwde soldaten eerder bereid waren om te sterven voor hun keizer. Sint Valentijn was, door zijn positie in de kerk, in staat om stelletjes te trouwen en dat deed hij dus ook met soldaten. Toen keizer Claudius II hierachter kwam, heeft hij Sint Valentijn onthoofd. Sint Valentijn is gestorven als martelaar voor de liefde. 

Waarom vieren we valentijnsdag in Nederland?

In Nederland werd valentijnsdag pas in de jaren ‘90 voor het eerst gevierd. Het werd als eerste door bloemisten gepromoot, omdat ze rond 14 februari een goedlopende handel hadden met het buitenland. Door gratis bloemen uit te delen aan vrouwelijke Tweede Kamerleden, probeerden de bloemisten het ook in eigen land te promoten. In de jaren ‘90 kwam de definitieve doorbraak van valentijnsdag. Je kon toen namelijk met speciale katernen in kranten, berichtjes plaatsen voor je geliefde. 

Valentijnsdag is tevens overgenomen van de Engelsen. Zij stuurden in de 19e eeuw kaartjes met anonieme liefdesverklaringen naar elkaar toe. Daarnaast hebben de Amerikanen ook een grote invloed gehad op het ‘Nederlandse’ valentijnsdag. Dit kwam mede doordat de welvaart eind jaren tachtig toenam en de Amerikaanse cultuur een prominent plek kreeg in Nederland.

Het geven van valentijnscadeaus

Ieder jaar is het voor vele Nederlanders een lastige keuze wat je nou moet geven voor valentijnsdag. Dit komt mede doordat er zoveel momenten in het jaar zijn, waarin we elkaar cadeaus geven. De inspiratie raakt op en je wilt je geliefde iets origineels geven. Bij HUMK hebben ze veel cadeaus die echt origineel zijn. Daarnaast is het aanbod heel breed. Zo zijn er de leukste BBQ spulletjes, maar ook armbanden of verzorgingsproducten. Valentijnsdag is het ideale moment om je vriend te verwennen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *