hernia

Wat is een hernia en wat kun je ertegen doen?

Je kent vast wel iemand die ooit heeft geklaagd over rugpijn. Maar wat is een hernia? Het is als een mysterieus rugpijnraadsel dat velen van ons hebben meegemaakt. Laten we de sluier van dit raadsel oplichten en ontdekken wat de kwaal precies is en hoe het van invloed kan zijn op je leven. En natuurlijk vertellen we je wat je kunt doen om de klachten te verminderen. Als jij wel eens last hebt van rugpijn, lees dan snel verder.

Wat is een hernia de basis van de klachten

Wat is een hernia en om dat te begrijpen is het handig om je eerst te verdiepen in de anatomie van de ruggengraat. Tussen de wervels in je wervelkolom bevinden zich schijfachtige structuren die tussenwervelschijven worden genoemd. Deze schijven fungeren als schokdempers en bestaan uit een stevige buitenste laag en een geleiachtige kern. De kwaal treedt op wanneer een deel van de geleiachtige kern van de tussenwervelschijf door een zwakke plek of scheur in de buitenste laag uitpuilt. Dit uitstulpen kan druk uitoefenen op omliggende zenuwen en weefsels, wat resulteert in pijn en ongemak.

Oorzaken en risicofactoren van een hernia

Een hernia ontstaat meestal niet plotseling, maar ontwikkelt zich langzaam in de loop van de tijd. De belangrijkste oorzaken en risicofactoren leggen we verder uit. Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de tussenwervelschijven af, waardoor ze vatbaarder worden voor schade. Tillen van zware voorwerpen met verkeerde technieken kan leiden tot het ontstaan van een uitstulping. De druk op de tussenwervelschijven kan scheuren veroorzaken.

Sommige mensen hebben genetische aanleg voor het ontwikkelen van de kwaal vanwege de structuur van hun tussenwervelschijven. Langdurige slijtage door dagelijkse activiteiten kan leiden tot kleine beschadigingen aan de tussenwervelschijven, wat uiteindelijk tot pijnlijke klachten kan leiden.

Wat is een hernia en wat zijn de symptomen die je kunt herkennen

Een hernia kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de locatie en de ernst van de klachten. De meest voorkomende symptomen sommen we hieronder voor je op. Rugpijn is verreweg het meest voorkomende symptoom. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan soms uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de billen of benen. Sommige mensen ervaren tintelingen of gevoelloosheid in de benen of voeten als gevolg van zenuwcompressie.  In ernstige gevallen kan de aandoening leiden tot spierzwakte, wat problemen kan veroorzaken bij het lopen of tillen van voorwerpen. Verder kan de aandoening zelfs de reflexen van de knie of enkel beïnvloeden, wat kan worden gedetecteerd tijdens een lichamelijk onderzoek.

Diagnose en maatregelen bij een Hernia

Als je vermoedt dat je een hernia hebt vanwege aanhoudende rugpijn of andere symptomen, is het van vitaal belang om medisch advies in te winnen en te vragen wat is een hernia. Een arts zal waarschijnlijk diagnostische tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen, zoals röntgenfoto’s, MRI’s of CT-scans. De behandeling kan variëren, afhankelijk van de ernst en symptomen. In veel gevallen kan rust, fysiotherapie en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, de aandoening helpen herstellen. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Als een conservatieve behandeling niet effectief is, kan een operatie nodig zijn om de aandoening te corrigeren. Chirurgische opties variëren, afhankelijk van de locatie en ernst van de klachten die je ervaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *