Wat zijn de vereisten omtrent een wapenkluis

Heb jij een wapen in je bezit? Dan ben je verplicht om deze op te bergen in een wapenkluis. Voordat je een wapenkluis aanschaft moet je goed opletten of deze wel voldoet aan alle strenge regels die in Nederland gelden. Tevens komt de politie ook 1 keer per jaar keuren of de opslagplek van de wapens nog voldoet aan de eisen. Het is daarom belangrijk dat je weet wat wel en niet mag.

Wat zijn de vereisten van een wapenkluis?

Volgens de wet moet je een wapen altijd zo veilig mogelijk opbergen. Dit is uiteraard ook belangrijk voor je eigen veiligheid, je wil tenslotte niet dat mensen zo maar bij je wapen kunnen. Allereerst is het belangrijk dan je gaat kijken naar gecertificeerde kluizen. Ik adviseer om een kluis te kiezen met een S1 certificatie. Deze kluizen zijn namelijk uitvoering getest op alle aspecten en voldoen aan de Europese normeringen. Verder moet de wapenkluis voldoen aan de eis dat je munitie en wapen gescheiden van elkaar zijn. Let er dus op dat de kluis beschikt over een apart component voor de munitie.

Wapenkluis verankeren

Als je wapenkluis lichter is dan 200 kilo dien je deze te verankeren. Dit is om te voorkomen dat je kluis niet in zijn geheel wordt gesloten en ergens anders wordt geopend. Maar hoe veranker je nou een kluis? Meestal gebeurd dit doormiddel van een van de volgende drie verankering methodes een chemische anker, een keilbout of een houtdraadbout- en plug. Dit zijn de drie meest gebruikelijke methodes, maar het kan ook zijn dat deze in praktijk helemaal niet gerealiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld omdat er niet in de muur geboord kan worden. In dat geval kan de wapenkluis worden verlijmd. Hoe dit het beste kan worden aangepakt hangt af van veel verschillende factoren, je kunt dit dan ook het beste laten doen door een specialist.

Waar kun je het beste een wapenkluis plaatsen?

De plek van een wapenkluis is en belangrijk aspect. De belangrijkste eis is dat mensen die wellicht slecht willen, niet zo maar bij de kluis kunnen. Let er hiernaast ook op dat de wapenkluis niet is bevestigd in de buurt van gereedschap. Dit om te voorkomen dat de kluis niet zo maar opengebroken kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *