Welke types fysiotherapie zijn er zoal?

Wist u dat er zes hoofdtypen fysiotherapie zijn en verschillende instrumenten om bepaalde aandoeningen te behandelen die verband houden met de motoriek en de houding van het lichaam? Deze discipline van de gezondheidswetenschap omvat verschillende modaliteiten van revalidatie en behandeling zonder het gebruik van geneesmiddelen.

Deze subspecialisaties van PT werden in de loop van de tijd ontwikkeld en zijn bedoeld om verschillende kwalen en pathologieën op een meer gepaste en doeltreffende manier te behandelen. Tegenwoordig beschikken mensen over een breed scala aan mogelijke therapietechnieken om hun lichaam te helpen overwinnen, behandelen en revalideren, nadat ze aan een bepaalde aandoening of blessure hebben geleden.

Waarom hebt u fysiotherapie nodig?

Er zijn veel redenen om een therapeut te raadplegen. Zo kan – in eerste instantie – worden vastgesteld welk soort aandoening de patiënt heeft en welke fysiotherapeutische methoden moeten worden toegepast om het lichaam te verlichten en te behandelen. Onder de belangrijkste redenen kunnen we vinden:

– Blessures die onopgemerkt blijven en na verloop van tijd moeilijker te genezen zijn;

– Verlies van beweeglijkheid van het lichaam – niet alleen door het verstrijken van de tijd – in de spieren en gewrichten. Het is natuurlijk maar te voorkomen.

– Chronische pijnen worden steeds acuter.

– Behandeling van ernstiger aandoeningen zoals Parkinson, fibromyalgie, of multiple sclerose.

Zelfmedicatie kan de pijn verzachten, maar lost het probleem niet op. Als iets pijn doet, is dat niet normaal. Het is een lichaamswaarschuwing die uw aandacht nodig heeft.

Wat zijn de verschillende soorten fysiotherapie?

1. Pediatrische fysiotherapie

Onder de verschillende soorten PT, vinden we er een die uitsluitend betrekking heeft op kinderen. Deze vorm van fysiotherapie helpt bij het corrigeren van aangeboren afwijkingen, vertraagde lichamelijke groei, het behandelen van acute schade en genetische afwijkingen zoals cerebrale parese.

Op deze manier kunnen kinderen de aangetaste delen versterken en de bewegingen perfectioneren. De fysiotherapie is aangepast aan de doelgroep, probeert kinderen op hun gemak te stellen en betrekt ze bij spelmomenten wanneer dat mogelijk is om ze gemotiveerd te houden voor de therapie.

2. Neurologische fysiotherapie

Het doel van deze therapie is het behandelen van functiestoornissen die hun oorsprong vinden in het neuromusculaire systeem en het zenuwstelsel. Ook het herstellen van mobiliteit, evenwicht en coördinatie is essentieel om motorische vaardigheden te verbeteren en schade aan het ruggenmerg, ischias, aneurysma, hersenletsel en Parkinson te corrigeren. Dit soort aandoeningen kan resulteren in extreme spierzwakte en vermoeidheid.  

3. Geriatrische fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie behandelt ouderdomsaandoeningen. In het algemeen wordt ernaar gestreefd de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren door middel van oefeningen en verschillende technieken. De voornaamste kwalen van onze ouderen zijn meestal te wijten aan osteoporose, artritis en chronische aandoeningen.

Geriatrische fysiotherapeuten hebben een grote verantwoordelijkheid bij het herstel van onze grootouders.

Tip: Fysiotherapie Doetinchem? MTC de Fysioclub staat voor je klaar.

4. Vestibulaire revalidatie

Onder de verschillende soorten fysiotherapie is er een subspecialisatie voor de behandeling van vestibulaire aandoeningen. Dit betekent dat het vestibulaire systeem – dat de oogbewegingen en het evenwicht controleert – en dat kan worden aangetast door een of andere aandoening die de patiënt verhindert dit soort zintuiglijke informatie te verwerken.

Dit systeem bestaat uit delen van het binnenoor en de hersenen. 

5. Orthopedische fysiotherapie

Deze therapie is bedoeld om misvormingen en verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat te corrigeren. Het komt vaak voor dat patiënten een trauma hebben aan botten, spieren, pezen, gewrichten en ligamenten.

Orthopedische musculoskeletale fysiotherapie kan de mobiliteit vergroten, de pijn verlichten en zelfs schade aan het skelet corrigeren. 

6. Cardiovasculaire en pulmonale fysiotherapie

Cardiopulmonale fysiotherapie is gericht op de behandeling van patiënten met chronische longaandoeningen, evenals hartfalen.

Fysiotherapeuten leren patiënten vaak verschillende soorten oefeningen en kracht- en weerstandstechnieken, afhankelijk van het soort ziekte, om hun kwaliteit van leven te verbeteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *