Wijn bewaren


Het is niet gemakkelijk om wijn te bewaren. Daarvoor wil je natuurlijk het liefst de beste omstandigheden creëren. Het liefst zou je daarvoor een wijnkelder inrichten. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Dat neemt niet weg dat ook thuis de juiste bewaarcondities te realiseren zijn. Het is daarom eerst ook goed om te weten wat de ideale condities eigenlijk zijn. Door de wijn met zorg te bewaren, is te garanderen dat deze langer goed blijft en kan je er op het perfecte moment van genieten. Op de website www.wijnspecialist.nl lees je meer informatie over alles wat met wijnen te maken heeft. Ook kan je op Wijnspecialist.nl diverse wijnen online bestellen tegen de beste prijs.

De juiste temperatuur bepalen
Het bewaren van wijn begint allemaal met het bepalen van de ideale temperatuur. Voor nagenoeg elke wijn geldt dat die temperatuur tussen 13 en 14 graden Celsius ligt. Let wel op dat deze temperatuur niet moet schommelen. Kies een stabiele temperatuur en zorg dat de ruimte die kan vasthouden. Minder schommelingen houdt bijvoorbeeld de kurk in betere staat. Zo kan er ook geen lucht bij de wijn komen en blijft deze gewoon goed. Wordt het te warm, dan kunnen er chemische reacties optreden die niet gewenst zijn.

Letten op lucht en licht
Ook belangrijk voor wijn bewaren, is een juiste omgang met lucht en licht. Zo is de mate van luchtvochtigheid een belangrijke factor. Ook deze moet stabiel zijn om de wijn optimaal in de fles te bewaren. Daarnaast moet de luchtkwaliteit ook goed zijn. Goed ventileren is dus ook een belangrijke vereiste om te zorgen dat de wijn niet aangetast wordt. Let vooral ook goed op met licht. Donkere ruimtes zijn beter voor wijnen. Licht veroudert de wijn. Zelfs wanneer de wijn in een fles van gekleurd glas wordt.

Oppassen met trillingen
Ongemerkt kunnen er allerlei trillingen in ruimtes optreden. Kelders aan een drukke weg kunnen bijvoorbeeld gaan trillen door zwaar verkeer. Dit verstoort de rust van de wijn en zal het aroma minder goed tot ontwikkeling laten komen. Trillingen versnellen de bekende chemische reacties die in wijnen kunnen optreden. De wijn rijpt dan sneller dan gewenst. Probeer de ruimte dus altijd vrij te houden van trillingen. Dit blijkt vaak de meest lastige opgave gezien de drukte die rondom veel woningen te vinden is in Nederland.

Een goed alternatief
Wanneer het niet lukt om thuis de ideale bewaaromstandigheden te realiseren, dan is er altijd nog een goed alternatief. Er zijn ook in Nederland verschillende professionals te vinden die ruimte aanbieden om wijnen te bewaren. Dit gebeurt dan vaak in een optimaal ingerichte wijnkelder. Voor een klein bedrag is dan te zorgen dat de wijn onder de beste omstandigheden wordt opgeslagen. Dit maakt het een stuk minder moeilijk om de wijn te reserveren voor bijvoorbeeld een bijzonder moment. Op dat moment is de fles gewoon op te halen en smaakt deze het best. Mocht je er niet uitkomen of vragen hebben, dan kan je altijd terecht op Wijnspecialist.nl. Dit kan per mail of telefoon.1 reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *