Zelf diabetes testen

Zelf diabetes testen?

Als je eenmaal gehoord hebt dat je diabetes hebt, schrik je waarschijnlijk wel even. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want jij dacht misschien wel dat er niets aan de hand zal zijn. Afhankelijk van de ernst van de diabetes zul je naar alle waarschijnlijkheid geregeld een diabetes test gaan uitvoeren. Hier krijg je vanzelfsprekend eerst uitleg over, want je kunt niet zomaar iets doen. Het is namelijk heel erg belangrijk een diabetes test goed uit te voeren, zodat je zeker weet dat de diabetes test een goede realistische uitslag geeft. Hoe zit het nu eigenlijk met een diabetes test en wat kun je hier zoal mee?

Wat is diabetes eigenlijk?

Diabetes is een suikerziekte die je in verschillende vormen kan hebben. De ene kent namelijk een veel te lage suikerspiegel, terwijl de andere juist een te hoge suikerspiegel heeft. Beide is niet prettig en heeft te maken met de aanmaak van insuline in je lichaam. Soms maakt je lichaam veel te veel insuline aan, terwijl je aan de andere kant juist te weinig insuline aan kunt maken. Voor het vaststellen van diabetes kun je in eerste instantie een afspraak maken bij de dokter, vaak doet men dit als men onverklaarbare klachten voelt opkomen.

Wanneer begin je met een diabetes test?

Je start natuurlijk niet, zomaar met een diabetes test. Je begint namelijk met een het testen van diabetes op het moment dat de arts heeft vastgesteld dat je diabetes hebt. Je gaat dan dagelijks testen en misschien zelfs wel meerdere malen per dag. Vaak gebeurt dit, omdat je op deze manier de suikerspiegel goed in de gaten kunt houden. De arts zou zelfs kunnen vragen om een dagboekje bij te houden wanneer de suikerspiegel vooral te hoog is, omdat je wilt voorkomen dat dit gebeurt.

Hoe zit het met een diabetes test

In de meeste gevallen wordt wel aardig duidelijk uitgelegd hoe je een diabetes test zult gaan uitvoeren, omdat je hier een speciaal bloedsuikerspiegel meter voor nodig bent. Daarnaast zul je de test correct uit kunnen voeren als je in bezit bent van de test strips die daarbij horen. De test strips zijn er in allerlei soorten, omdat er ook allemaal verschillende soorten bloedsuikerspiegel meters zijn. Afhankelijk van je apparaat kun je gemakkelijk online je test strips kopen, waardoor jij gemakkelijk, snel en met het beste resultaat jouw bloedsuiker kunt controleren.

Zelf aan de slag

Het grote voordeel van zelf een diabetes test doen is, dat jij voortaan niet zo vaak meer bij de arts in de wachtkamer hoeft te wachten. De diabetes test kun je thuis uitvoeren binnen een aantal seconden. Het spaart een hoop tijd en je kunt zelf de regie in handen houden als het gaat om je gezondheid. Wel goed opletten natuurlijk, want als je insuline moet gebruiken zul je echter nog wel zo nu en dan naar de arts moeten. Wist je dat een diabetes test voor thuis met een bloedsuikermeter betrouwbaarder kan zijn dan een test die gedaan wordt via de urine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *