verstopt riool oplossen

Zelf een verstopt riool oplossen

Heb je een zware werkdag gehad? Dan kan het ontspannend zijn om een lange verfrissende douche te nemen. Zeker wanneer je de hele dag buiten hebt gewerkt. Toch kan dit moment enorm verpest worden doordat er opeens geen water meer uit de kraan komt. Wanneer dit het geval is dan heb je last van een verstopt riool. Ontzettend vervelend natuurlijk, maar je bent echt niet de enige die dit overkomt. Gemiddeld krijgen wij Nederlanders eens in de acht jaren last van een verstopping in ons huishouden. Ondanks dat jij niet de enige bent met dit probleem, vertellen wij je in deze blog graag hoe je zelf een verstopt riool kan oplossen. Zo kan jij binnenkort weer zorgeloos douchen! 

1. Gebruik een rubberen ontstopper 

De boosdoeners van een verstopt riool zijn vaak babydoekjes, maandverband, toiletpapier, plastic, haar en vet. Al deze producten worden met grote regelmaat door het toilet gespoeld, waardoor er uiteindelijk een verstopping ontstaat. Om de afvoer weer vrij te krijgen van allerlei ophopingen kan je de afvoer vacuümtrekken met behulp van een ontstopper. Tijdens dit proces komt het vuil los zodat het gemakkelijk weg kan spoelen. Nadat je de ontstopper hebt verwijderd, moet je altijd even controleren of het water ook daadwerkelijk kan wegspoelen. 

2 Maak de sifon schoon 

Een andere manier om een verstopt riool zelfstandig te verhelpen is door de sifon regelmatig te reinigen. Dit zegt je waarschijnlijk niets, maar dit is niks anders dan het waterslot onder de gootsteen. Het reinigen van de sifon doe je door allereerst de ramen open te zetten. Tijdens het ontkoppelen van het waterslot komen er namelijk veel nare geuren vrij. Hierna verwijder je al het vuil uit de sifon en de afvoerbuis. Wanneer je klaar bent schroef je het waterslot weer terug om te kijken of het water goed doorloopt.  

3 Milieuvriendelijk ontstoppen 

Tegenwoordig is het ontzettend populair om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken die geen schade brengen aan onze planeet. Voor het ontstoppen van een riool zijn er al jaren milieuvriendelijke alternatieven op de markt. Hierbij kan je denken aan zuiveringssoda en natuurazijn. Deze middelen zet je in door allereerst soda in het afvoerputje te gieten. Hierna giet je de azijn er voorzichtig bij. Hierdoor ontstaat een chemische reactie, waardoor de soda zal gaan borrelen en pruttelen. Het is te adviseren om dit een kwartier te laten inwerken om vervolgens alles weg te spoelen met heet water.  

Schakel een loodgieter in bij twijfel 

Mochten al deze tips niet helpen voor het ontstoppen van het riool? Dan adviseren wij om een loodgieter in te schakelen. Deze vakman zal het riool vakkundig reinigen, waardoor jij snel weer kunt genieten van een ontspannende douche. Bovendien voorkom je hiermee dat jij per ongeluk iets kapot maakt en dus de kosten hoger uitvallen. Bij twijfel schakel je dus altijd een loodgieter in! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *