Zo verzorg je jouw kalf op een goede manier

Voor een goede melkproductie is het nodig dat koeien ieder jaar minstens één kalf krijgen. Je wilt natuurlijk dat deze kalveren opgroeien tot een gezonde koe. Het is daarom van groot belang dat er een goede opvang voor deze kalveren wordt gemaakt. Hiervoor zijn een aantal eisen opgesteld. Er moet bijvoorbeeld een goede stalinrichting worden gemaakt. In dit artikel wordt meer verteld over enkele eisen voor het houden van kalveren.  

Genoeg drinken

Het is belangrijk voor de gezondheid van het kalf, dat het dier genoeg te drinken krijgt. In de eerste twee weken zal het kalf melk van de moeder moeten drinken, daarna is het mogelijk om op water over te stappen. Het is daarom verstandig om een goede drinkbak aan te schaffen, zoals de Brouwers drinkbak. Een kalf zal in de eerste 6 uur na de bevalling koebiest moeten drinken, zorg er dus voor dat het kalf vlak bij de moeder blijft. 

Eenlingboxen

Kalveren die tot acht weken oud zijn, mogen gehouden worden in eenlingboxen. De eenlingboxen moeten naast elkaar staan, ook moeten de kalveren elkaar kunnen zien en kunnen aanraken. Dit is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling in sociale vlakken. 

Aanbinden

Het is verboden om een kalf voor langere tijd aan te binden. Wel mag dit gebeuren wanneer er kunstmelk wordt gevoerd. In dit geval mag het kalfje niet langer dan een uur worden vastgehouden. Daarnaast moet hij zich vrij kunnen bewegen en zichzelf kunnen likken. Het is ook erg belangrijk dat het kalf geen pijn lijdt in het proces, zorg er dus voor dat je het kalf regelmatig controleert. 

Voer

Het kalf zal minstens twee keer per dag gevoederd moeten worden. Zorg er vooral voor dat er veel ijzerhoudend voer wordt gegeven, dit is namelijk erg belangrijk voor de groei van het kalf. Daarnaast wordt er vanaf twee weken vezelhoudend voer gegeven, het gehalte hiervan moet geleidelijk worden verhoogd. 

Genoeg licht

In de stal waar de kalveren worden gehouden, zal er genoeg licht aanwezig moeten zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld. Hierdoor zullen de kalveren namelijk hun natuurlijke slaapritme houden, wat erg belangrijk is voor de gezondheid. Het licht mag ook gecreëerd worden met lampen. Wil je dus je kalf goed verzorgen? Zorg dan voor genoeg drinken, eenlingboxen, genoeg voer en genoeg licht. Bindt je kalf daarnaast voor een niet te lange tijd aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *