Wat zijn collageenpeptiden?

Collageensupplementen worden door gezondheids- en schoonheidsexperts geprezen als huidredders. Dat betekent echter niet dat er niet nog steeds enige verwarring over het product bestaat. Neem de uitdrukking “collageenpeptiden”: Wat betekent de term, wat doen ze, en wat moet je weten voordat je een supplement kiest? Hier, alles wat je moet weten.

Vaak hebben collageen supplementen “collageen peptiden” op het etiket staan. De term peptiden verwijst naar korte ketens van aminozuren. De belangrijkste aminozuren in collageen zijn glycine, proline, hydroxyproline, en arginine, die allemaal ons lichaam helpen in goede gezondheid te blijven door de bouwstenen te leveren voor haar, huid, spieren, enzovoort.

Collageen wordt omgezet in collageenpeptiden door middel van het proces van hydrolyse (daarom hoor je deze vaak “gehydrolyseerd collageen” of “collageenhydrolysaat” genoemd). Opdat ons lichaam de voordelen van collageen zou kunnen benutten, moet het worden afgebroken tot deze aminozuurketens, zodat we het door ons spijsverteringskanaal en in de bloedbaan kunnen opnemen.

In essentie: Als het niet gehydrolyseerd is, is het niet bruikbaar.

Collageenpeptiden zijn korte ketens van aminozuren die ontstaan door hydrolyse. Wanneer je gehydrolyseerde collageen supplementen inneemt, krijg je collageenpeptiden binnen, voornamelijk glycine, proline, hydroxyproline, en arginine.

De verschillende soorten collageenpeptiden en waarom dat belangrijk is:

Er zijn vele soorten collageen; elk heeft een uniek aminozuurprofiel en dient verschillende delen van het lichaam. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke soorten collageen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van uw huid en kraakbeen.

Ruwweg 80 tot 90% van het collageen behoort tot Type I, II, en III. Elk heeft een andere aminozuursamenstelling en vervult dus verschillende functies in het lichaam. Type I is belangrijk voor de vorming van botten, tanden en huid en is overheersend in het weefsel en de pezen. Type II is vooral bekend om zijn rol als structurele ondersteuning in kraakbeen. Type III wordt aangetroffen in huid, spieren en bloedvaten.

Tip: collageen kopen

Naast de verschillende soorten collageen, is het belangrijk op te merken dat er twee termen zijn om het te classificeren.

Ten eerste is endogeen collageen natuurlijk collageen, of het soort dat door het lichaam wordt aangemaakt. Ten tweede, exogeen collageen is synthetisch en afkomstig van een externe bron, zoals een poeder. (Collageensupplementen zijn dus gemaakt van exogeen collageen.) Uitputting van endogeen collageen wordt in verband gebracht met een afnemende gezondheid.

Voordelen van collageen voor huid en haar

In studies is aangetoond dat collageenpeptidesupplementen de elasticiteit van de huid en de algehele hydratatie ondersteunen. Het kan huidrimpels tegengaan, doordat het de huid een van haar basisingrediënten biedt om stevig en strak te blijven.

Men denkt dat collageen een rol speelt bij de vorming van een cluster cellen, of fibroblasten, die nieuwe cellen laten groeien en dode huidcellen helpen vervangen. Fibroblasten zijn van cruciaal belang voor de gezondheid van de huid en de genezing van wonden. Van collageen is ook gevonden dat het een versnelde haargroei en wondgenezing ondersteunt, volgens een studie in het Journal of Investigative Dermatology.

Uitwendig zijn de meeste collageenmoleculen te groot om door de huid te worden opgenomen. Elk direct voordeel van een plaatselijk collageenproduct is waarschijnlijk te danken aan de vochtinbrengende effecten die de collageenproductie niet echt verhogen of stimuleren.

Tip: gehydrolyseerd rundercollageen

We hebben ook vitamine C nodig om collageen aan te maken. Dus, terwijl de jury nog niet uit is over alle hype over collageen huidverzorgingsproducten, kan het toevoegen van vitamine-C serums en oliën aan je routine helpen bij het op natuurlijke wijze stimuleren van de collageenproductie in het lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *