Waarom wisselspelers net zo belangrijk zijn als basisspelers

“Teams winnen wedstrijden, ploegen winnen titels.” (Sir Alex Ferguson)

Deze filosofie van Sir Alex Ferguson wierp zijn vruchten af in de Europacupfinale van 1999, toen Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjear (twee invallers) late doelpunten maakten om een 2-1 overwinning veilig te stellen. Hij zorgde voor het bewijs dat wisselspelers wel degelijk net zo belangrijk zijn als de basisspelers.

Wisselspelers spelen een subtielere, onzichtbare, maar even belangrijke rol in de context van de training. Als alle spelers in een team zich inzetten om aanwezig te zijn en 100% geven, zal de kwaliteit en intensiteit van de training op een optimaal niveau zijn. Met een gezonde strijd om de startplaatsen zal geen enkele speler zich door de training heen kunnen worstelen, wat leidt tot betere prestaties van de hele ploeg. Dit is een scenario waar managers naar hunkeren.

Het belangrijk maken van wisselspelers is echter erg moeilijk voor een manager. Een vast team leidt tot meer cohesie en begrip bij het startende team. Als wisselspelers echter denken dat ze geen kans zullen krijgen om in wedstrijden te spelen, hoe de zaken er ook voor staan, dan is het logisch dat de motivatie, en dus ook de trainingsinspanning, afneemt. Geen enkele voetbalspeler gaat voetballen om gedurende de hele wedstrijd in de dug-out te zitten.

Hieronder enkele tips voor managers om het gevoel van hulpeloosheid binnen hun ploeg tegen te gaan en zo te helpen een omgeving te scheppen waarin alle spelers zich tijdens de training zullen inspannen.

1. Managers moeten met alle spelers communiceren – de wisselspelers moeten precies weten waarom ze niet in actie komen en wat ze kunnen doen om hun kansen om in het team te komen te vergroten.

2. Wisselspelers moeten zich waardevolle leden van het team voelen en moeten voor de wedstrijd en tijdens de rust samen met de andere leden van het team in de kleedkamers aanwezig zijn. Er moet een gevoel van saamhorigheid en eenheid zijn in het team. De spelers die al weken wisselspelers zijn, moeten bij een voetbalgoal de dug-out uit springen met hetzelfde gevoel als de basisspelers op het veld.

3. Veel teams spelen ‘in huis’-wedstrijden, waarbij de waarschijnlijke starters tegen de reserves spelen. Deze wedstrijden stellen een coach in staat om zich te concentreren op tactiek, vorm en beweging.

Het is dus belangrijk de wisselspelers gemotiveerd te houden om de basisspelers beter te laten spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *