Tuinvogels voeren in de winter

Tuinvogels voeren in de winter

In de winter is het helpen van tuinvogels een leuke en vooral dankbare bezigheid. Door de vogels in jouw tuin te voorzien van geschikt voer help je mee om het teruglopen van het aantal vogelsoorten te voorkomen. Daarnaast zullen de vogels vaker in je tuin komen, waardoor jij kunt genieten van het leven rondom je huis. Vogels voeren kan natuurlijk het hele jaar door, maar de behoefte van de vogels verschilt per seizoen. In dit artikel vertellen we je meer over het voeren van tuinvogels in de winter.

Geef alleen geschikt vogelvoer

Veel mensen geven de vogels voedselresten zoals droog brood, stukjes worst of pindakaas. Deze producten zijn echter niet geschikt voor vogels, omdat ze veel zout, kruiden en kleur- en smaakstoffen bevatten. Een vogel weegt veel minder dan wij, dus deze stoffen kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van de vogel. Wil je toch geen speciaal vogelvoer van Warentuin in huis halen? Ga dan voor stukjes appel. Appels bevatten vrijwel geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de vogels in jouw tuin. 

Vogelvoer voor tuinvogels 

Nu je weet dat menselijke voeding niet goed is om aan vogels te voeren, is het handig om op zoek te gaan naar voer dat wel geschikt is voor de vogels in jouw tuin. Het is van belang dat je vogelvoer aanschaft dat is samengesteld met hoge voedingswaarden aan vetten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Vooral in de winter is het belangrijk dat het vogelvoer een extra hoge energiewaarde bevat. In de koude winternachten worden de vetreserves van vogels aangesproken, hierdoor raken zij soms tot wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijt. Overdag moeten zij die tekorten gaan aanvullen. Hoe meer calorieën er dus verwerkt zijn in het voer dat ze vinden, hoe sneller deze tekorten weer zijn aangevuld.

Vetbollen in de tuin 

Zaden, pinda’s en pitten zijn geschikt om aan de vogels in jouw tuin te voeren. Kijk bij het kopen van deze producten naar de energiewaarden die op de verpakking staan. Vetproducten zijn een waardevolle bron van energie voor vogels en zijn in de winkel ook vaak te vinden in de vorm van vetbollen. Deze vetbollen zijn op veel plekken te koop, maar lopen erg uiteen als het gaat om kwaliteit. Kijk bij het aanschaffen van vetbollen dus ook goed naar de voedingswaarden, zo weet je zeker dat je de vogels in jouw tuin voorziet van het juiste voer.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *