Veilig tuinieren doe je zo

Tuinieren is een fantastische manier om in contact te komen met de natuur en je creativiteit te uiten. Het kan echter ook risico’s met zich meebrengen als je niet voorzichtig bent. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om veilig te blijven terwijl je geniet van je tuin. Het begint allemaal bij beschermende kleding, maar kwalitatieve uitrusting van Husqvarna is ook niet onbelangrijk. Hieronder vind je enkele tips om veilig te tuinieren.

Draag beschermende kleding

Een van de belangrijkste manieren om veilig te blijven tijdens het tuinieren is door de juiste kleding te dragen. Draag stevige, gesloten schoenen met antislipzolen en draag lange broeken en mouwen om jezelf te beschermen tegen insectenbeten en krassen. Draag indien nodig ook een hoed om jezelf te beschermen tegen de zon en gebruik handschoenen om je handen te beschermen tegen blaren en snijwonden. Tuinieren moet leuk blijven, en het laatste wat je wil is er een gevaarlijke hobby van maken. Investeer dus in beschermende kleding voordat je begint. 

Gebruik veilig gereedschap

Het is belangrijk om te investeren in kwaliteitsgereedschap dat goed onderhouden en scherp is. Botte gereedschappen kunnen moeilijker te hanteren zijn en tot ongelukken leiden. Houd ook rekening met het juiste gereedschap voor de taak. Gebruik bijvoorbeeld snoeischaren voor takken en een schep voor het graven van gaten. Bewaar gereedschap op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen. Zorg er ook voor dat je een zaag helm gebruikt als je met bomen aan de slag gaat. 

Wees voorzichtig met chemicaliën

Chemische stoffen zoals meststoffen, herbiciden en insecticiden kunnen nuttig zijn bij het tuinieren, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Lees altijd de instructies op de verpakking en volg deze nauwkeurig op. Draag beschermende kleding en gebruik een masker om inademing van dampen te voorkomen. Bewaar chemicaliën op een veilige plaats, buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Let op je houding

Het is belangrijk om tijdens het tuinieren op je houding te letten. Til bijvoorbeeld zware objecten op de juiste manier op om rugpijn te voorkomen. Probeer tijdens het planten en wieden rechtop te blijven staan en gebruik indien nodig een knielkussen of een lage tafel om op te werken. Maak regelmatig pauzes om te voorkomen dat je te lang in dezelfde houding blijft zitten. Met bovenstaande tips kun jij veilig tuinieren!

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoewel het zonnetje in de tuin voor vele mensen enorm genieten is, moeten tuinieren hier flink mee oppassen. Als je lang in de tuin werkt, kan blootstelling aan de zon leiden tot zonnebrand en op lange termijn kan het zelfs bijdragen aan het ontwikkelen van huidkanker. Draag daarom altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en breng deze regelmatig opnieuw aan. Draag ook een hoed en zonnebril om jezelf te beschermen tegen de zonnestralen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *