Waar moet je op letten bij een haag in een kleine tuin?

Haagplanten kunnen een geweldige keuze zijn voor mensen met kleine buitenruimtes. Hagen zijn aantrekkelijk en bieden een ideale achtergrond voor bloemen en andere planten, waardoor de tuin er netjes en georganiseerd uitziet. Hagen bieden ook essentiële privacy en geluidsvermindering voor mensen in dichtbevolkte plekken. Bovendien kunnen hagen fungeren als windschermen om kleine tuinen te beschermen tegen sterke wind, waardoor ze perfect zijn voor het kweken van bijvoorbeeld tulpen of andere planten die mogelijk niet gedijen bij hogere winden. Waar moet je allemaal op letten? Lees er hier meer over!

Houd je haag gezond en mooi met de juiste zorg

De Hedera helix is een populaire groenblijvende haagsoort, die het hele jaar door dik gebladerte levert, terwijl bladverliezende struiken zoals Ligustrum ovalifolium aantrekkelijke lentebloesem en kleurrijke vruchten bieden in de herfst. Om haagplanten mooi te houden en de schoonheid te garanderen is het van belang dat er juiste zorg wordt gegeven. Bij de Portugese laurier is het bijvoorbeeld van belang dat er in de eerste jaren twee keer per week water wordt gegeven om ervoor te zorgen dat de haag niet uitdroogt en sterk blijft.

Bescherm je tuin: creëer een natuurlijke barrière

Een kleine tuin kan gevoelig zijn voor sterke wind en ongewenste dieren, waardoor het moeilijk is voor je Hedera en andere planten om te gedijen. Een goede manier om je tuin tegen deze twee problemen te beschermen, is door een natuurlijke barrière te creëren met behulp van inheemse planten. Windschermen, zoals struiken of bomen, kunnen sterke windstoten blokkeren en fungeren als buffers voor meer delicate planten. Het gebruik van doornachtige struiken zoals rozen of hulststruiken kan ook helpen om grotere dieren uit de buurt van je tuin te houden. Het is slim om haagplanten te kiezen die weinig onderhoud nodig hebben en goed tegen droogte kunnen. Hierdoor hoef je minder vaak water te geven en te snoeien. Zo wordt je tuin veiliger en hoef je er minder werk aan te doen.

Plant je weg naar perfecte schaduw

Als je het hele jaar door wilt genieten van je kleine tuin, is het belangrijk om de controle te hebben over de hoeveelheid zon en schaduw. Bomen en struiken zijn een goede manier om de perfecte schaduw voor jouw tuin te creëren. Het planten van een paar grote exemplaren kan voldoende bescherming bieden tegen de hete middagzon of ongewenste straatverlichting. Aan de andere kant kunnen roosters en traliewerk worden gebruikt om de zonnestralen buiten te houden, terwijl er nog genoeg licht binnenkomt om het gebied de hele dag door te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *