We weten allemaal dat de pizza uit Italië komt. Dankzij Italiaanse immigranten werd deze lekkernij van deeg, tomatensaus en beleg over de hele wereld bekend. Hoe kon de pizza zo immens populair worden? We vertellen je meer over de ontstaansgeschiedenis van de pizza en de wereldwijde verspreiding van jouw favoriete gerecht!
De authentieke pizza proeven
Wil je graag een authentieke Italiaanse pizza proeven of juist experimenteren met nieuwe smaken, kom dan naar Woodstone in Almere. Hier verwennen de pizzaioli je met verse pizza’s die ook verkrijgbaar zijn in glutenvrije, vegan en caloriearme varianten.
Mediterrane specialiteit
In landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten waren de mensen in de klassieke Oudheid al bekend met het bakken van broden op een stenen platform. Zo zijn in Pompeï en Napels restanten opgegraven die broodbakkers gebruikten voor het maken van pizza’s. In die tijd was het brood met beleg armenvoedsel dat weinig kostte en snel uit het vuistje op straat gegeten kon worden bij een kraampje. Het werd gebakken als een plaatpizza, waar je een rechthoekig stuk van kreeg.
Pizza voor de Italiaanse arbeider
In een Romeins kookboek uit de eerste eeuw na Christus komt een recept voor van een rond brood dat belegd werd met pijnboompitten, kip en kaas. Knoflook en peper werden toegevoegd als smaakmaker. Er komt geen tomaat in dit recept voor, pas vanaf de zestiende eeuw deden de Italianen ook tomatensaus op de pizza.
De klassieke Italiaanse pizza zoals wij die kennen was tot 1889 vooral populair onder arme arbeiders in de grote Zuid-Italiaanse steden. Voor koningin Margaretha van Italië bakte pizzaiolo Raffaele Esposito echter in dat jaar een pizza met tomatensaus, witte mozzarella en groene basilicum. De vorstin was zo te spreken over deze creatie in de kleuren van de Italiaanse vlag, dat Esposito de lekkernij ‘pizza Margherita’ noemde. De margherita werd het uitgangspunt voor diverse andere regionale varianten en won aan populariteit onder arm en rijk.
Verspreiding over de wereld
In de negentiende eeuw kwam een grote emigratie op gang vanuit Italië naar Amerika. Deze emigranten namen hun recepten voor pizza mee naar hun nieuwe vestigingsplaats. De bodem van het platte brood werd na verloop van tijd dikker en er kwam meer variatie in toppings. Ook koks in landen als Canada, Zweden, India en Brazilië ontwikkelden pizza’s met lokale ingrediënten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Braziliaanse pizza met banaan, ananas en chocola? Zo zie je maar, over smaak valt niet te twisten.