Dakkapel bouwtekening: beter uitbesteden dan zelf in elkaar prutsen

Je wilt een nieuwe dakkapel. Bij vrienden heb je al gezien dat de zolder er een stuk ruimer van wordt. En prettiger oogt, door al dat daglicht dat vrijelijk intreedt. Qua bouw heb je een aardig idee van het werk. Gat in het dak, dan een soort kubus rond het gat timmeren, zijkanten aftimmeren en voorin het kozijnwerk vastzetten. Glas erin en dan de boel binnen en buiten afwerken. Dat klopt in grote lijnen, alleen is er een dingetje vergeten: je doet het zonder een dakkapel bouwtekening. Niet nodig, wimpel je af. Mijn dakkapel zit aan de achterkant van het huis. Vergunningsvrij, dus. De gemeente gaat echt niet klagen.

Alles begint met een dakkapel bouwtekening

Nee, de gemeente zeurt in dat geval niet meteen. Maar de buren? Als blijkt dat je nieuwe kapel niet brandveilig genoeg is? Of jij zelf? Als je na verloop van tijd allemaal vochtophoping in je ruime zolderkamer ziet. Of je aannemer? Als je al dat meerwerk waar niet op gerekend was, maar niet wilt betalen. Onprettige situaties die je had kunnen voorkomen door vooraf een dakkapel bouwtekening bij een bouwkundig bureau te laten maken. Bij vergunningplicht is zo’n tekening nodig voor de aanvraag bij de gemeente. Bij een vergunningsvrije situatie is zo’n tekening net zo nodig! Want een dakkapel is meer dan een kubus die een dakopening afsluit. Het is een nieuwe constructie die afgestemd dient te worden op een bestaande constructie, die van je dak.

Een bouwkundig tekenaar doet goed werk

Bij een bouwkundig bureau zijn ze gespecialiseerd in het ontwerpen en voorbereiden van je bouwproject. Zelfs zoiets eenvoudigs als een dakkapel plaatsen, vereist goed reken- en tekenwerk. Een bouwkundig tekenaar neemt niet alleen je wensen voor een mooie dakkapel mee. Hij houdt zich ook professioneel bezig met berekeningen, bijvoorbeeld ten aanzien van ventilatie, isolatie en brandveiligheid. Je wilt graag meer ruimte op zolder maar wel veilige, verantwoorde en beschutte ruimte. Laat je een tekenaar zijn gang gaan, dan kun je er ook op vertrouwen dat je aanstaande dakkapel bouwtekening voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Want ook al zou je vergunningsvrij mogen bouwen, je dakkapel dient wel conform de regels van het Bouwbesluit te zijn.

Een dakkapel bouwtekening is vaak nodig

Je kunt vooraf bij het omgevingsloket snel checken of je dakkapel valt onder vergunningvrij of vergunningplichtig. Woon je in een monument of beeldbepalend stadsdeel of dorp? Dan is de gang naar de gemeente altijd nodig. Wil je een kapel aan de voorkant of aan de zijkant? Reken er dan maar op dat je vergunningsplichtig bent.

Ontzorg het hele traject rond je dakkapel

Heb je ook nog een heel grote kapel voor ogen? Dan wordt het via de vergunningaanvraag sowieso een harde dobber maar soms wel met winkansen. Die winkansen stijgen als je een dakkapel bouwtekening laat maken. Bij elke aanvraag moet je een hele zooi papieren aanleveren. Een bouwkundig adviesbureau kan dat allemaal voor je verzorgen. Denk aan situatietekeningen, plattegronden, doorsneden en gevelaanzichten. Ook constructietekeningen, ventilatieberekeningen en materiaalaanduidingen zijn nodig. Voor slechts een paar honderd euro verzorgt een bouwkundig bureau de hele aanvraag. Tot aan het ‘goedgekeurd’ van de gemeente toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *