Deur beslag opmeten in 4 stappen

Nieuw deur beslag kan je zelf monteren als je maar voldoende tijd vrij maakt, de juiste gereedschappen en materialen in huis haalt en als je volgens een goed stappenplan werkt en de stappen nauwkeurig opvolgt. Ga direct verder met het lezen van de onderstaande tekst als je wilt weten wat de 4 stappen zijn om deur beslag op te meten.

Wat is deur beslag?

Deur beslag is een verzamelnaam voor zaken zoals deurklinken, deurknoppen, scharnieren en dergelijke die op een binnen- en op een buitendeur gezet kan worden. Je kunt ook denken aan zaken zoals een schild, een bel, een slot en huisnummers voor een nette afwerking van het geheel. Door te kiezen voor stijlvol en praktisch beslag kan je een bepaalde uitstraling creëren.

Stap 1: De PC maat opmeten

De PC maat kan het beste worden omschreven als de afstand die zich bevindt tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder. Het gaat hierbij om het gat van waar vervolgens het sleutelgat in geplaatst zal worden. Bij standaard woningen kan je van een gemiddelde PC afstand van 55 millimeter uitgaan, maar de exacte PC afstand hangt af van het land waar je woont en van het slot zelf. Dit is dan ook de reden om voor het kopen van deurbeslag eerst de PC maat goed op te meten.

Stap 2: De doornmaat opmeten

De doornmaat is niets meer dan het aantal millimeter dat zich bevindt tussen de voorplaat en het midden van het krukgat of van de profielcilinder. Je kunt bij de meeste standaard woningen uitgaan van een doornmaat van 50 millimeter, maar de exacte doornmaat varieert enorm per slot. Wil je kiezen voor zeer sterke sloten of wens je te gaan voor een deurknop die groot is, dan dien je ook voor een grotere doornmaat te gaan. Net als de PC maten variëren ook de doornmaten enorm per land.

Stap 3: De dikte van de deur opmeten

Om na te gaan welke maat schroeven je moet hebben voor het monteren van de deurkrukken dien je eerst de dikte van de deur op te meten. In bepaalde gevallen kan je bij het vervangen van deur beslag de huidige schroeven hergebruiken waardoor het niet noodzakelijk is om extra schroeven te kopen.

Stap 4: Het gatenprofiel opmeten

Meet het gatenprofiel op door te kijken naar de afstand tussen de profielcilinder, de PC maat, het krukgat en de schroeven op het schild. Bepaal wat de afstand is tussen deze drie punten door naar de schroeven te kijken om het gatenprofiel te vinden. Na het opmeten van het gatenprofiel kan je deurbeslag in de deur plaatsen.

Professioneel hulp nodig?

Overweeg je de aanschaf van nieuw deur beslag en vind je het niet makkelijk om een geschikte keuze te maken? Dan is het slim om een expert in te schakelen die je van professioneel advies kan voorzien over de beste keuze voor je situatie. Zo weet je zeker dat je passend deur beslag koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *