Hoe maak je een slapende VvE weer actief?

Je bent al een tijdje bezig met een zoektocht naar een eigen appartement. Wanneer je een leuk appartement tegen bent gekomen ben je helemaal enthousiast. Na een gesprek met de verkopers kom je er alleen achter dat je te maken hebt met een slapende VvE. Een slapende VvE zorgt voor problemen bij het aanvragen van je hypotheek. De geldverstrekker heeft namelijk geen zicht op de kosten waar jij te maken mee gaat krijgen en of je deze kosten aankan naast de kosten van de hypotheek. Het is dus belangrijk om te weten hoe je een slapende VvE actief kan maken en wij leggen dat hier aan je uit. 

Wat is een slapende VvE? 

Bij een slapende VvE vindt er geen overleg plaats tussen de bewoners van het complex, terwijl dit eigenlijk wel de bedoeling is. Er wordt door de bewoners niet elke maand een bedrag overgemaakt en er komt dus ook geen geld in het potje voor onderhoud aan het complex. Daarnaast is er vaak geen onderhoudsplan of begroting opgesteld. Wanneer er dan een spoedreparatie moet worden uitgevoerd, kan het zomaar zijn dat je een erg hoge rekening moet gaan bekostigen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om de slapende VvE weer actief te maken

De invloed van een VvE op de hypotheek

Zoals al eerder aangegeven, zorgt een actieve VvE ervoor dat het complex goed wordt onderhouden. Een actieve VvE is van groot belang bij het aanvragen van een hypotheek. Geldverstrekkers verstrekken geen hypotheek wanneer er sprake is van een inactieve VvE. De woningwaarde van het appartement daalt namelijk wanneer het onderhoud niet goed wordt bijgehouden. Het is dus van groot belang om te zorgen dat de VvE actief wordt gemaakt. 

Hoe kan ik een slapende VvE actief maken?

Om een VvE actief te maken, moet je ervoor zorgen dat de VvE voldoet aan een aantal formele eisen en dit doe je door het volgen van de volgende stappen. Eerst verzamel je informatie over je appartement en de VvE. Daarna kom je met alle bewoners bij elkaar tijdens een vergadering. In deze vergadering wijzen jullie een bestuurder aan. Ook schrijven jullie de VvE in bij de KvK en zorgen jullie dat er een bankrekening wordt geopend zodat er elke maand geld overgemaakt kan worden door de bewoners. Wanneer de VvE actief is, is het belangrijk dat deze ook actief blijft. Dat kan door elk jaar een vergadering in te plannen en een goede begroting bij te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *