Hoe werkt een infrarood sauna

Hoe werkt een infrarood sauna?

De infrarood sauna is de laatste jaren heel erg in opgang geweest. Bij de klassieke (Finse) sauna verwarmd de warmtebron in de sauna de lucht. De werking is gebaseerd op de wisselwerking tussen droge, hete lucht (tussen de 50-100°C, met een vochtigheid van 15 tot 30%) en koud water. Bij de infrarood sauna werkt dit net even wat anders. Lees verder als je benieuwd bent naar de werking van een infrarood sauna. 

De werking 

De werking van een infrarood sauna van Elite Wellness is gebaseerd op de infrarood warmte die ontstaat door de elektrische stralers. Infrarood warmte wordt gekenmerkt, doordat deze warmte wordt overgebracht naar de huid zonder dat er warme lucht bij nodig is. In een infrarood sauna wordt maar 20% van de warmte die van de straling komt gebruikt voor de verwarming van de lucht, de andere 80% wordt meteen omgezet in lichaamswarmte. Een infrarood sauna is dus niet te vergelijken met een klassieke (Finse) sauna, maar het is meer een stralings warmtecabine. 

Hoe ziet de infrarood sauna eruit?

De meeste infrarood sauna’s zien er hetzelfde uit als klassieke houten saunacabines. Maar omdat de infraroodstralen direct de huid verwarmen, zouden ze ook in de openlucht gebruikt kunnen worden en dus zonder cabine eromheen. De straling is namelijk het belangrijkste, dus niet de warme lucht, die wel bij een klassieke sauna het geval is.

Het licht

Het infrarode licht bestaat uit drie typen golven met allemaal een eigen golflengte. Er zijn infrarood sauna’s die gebruik maken van stralers uit het midden- en lange golfbereik maar ook die gebruik maken van stralers uit het korte golf bereik. Beide hebben een andere effect op de huid. 

Wat doet een infrarood sauna voor je gezondheid? 

Omdat infrarode warmte dieper in de huid doordringt dan opgewarmde lucht bij een klassieke sauna, zweet je meer bij een lagere temperatuur. Door de lagere temperatuur in een infrarood sauna en doordat veel mensen geen koude douche nemen wanneer ze in een infrarood sauna gaan, zijn de gezondheidsrisico’s kleiner dan bij een klassieke sauna. De effecten die een infrarood sauna op je hart en bloedvaten heeft, zijn vergelijkbaar met een wandeling op goed tempo. Je gaat namelijk zweten, je hartslag verhoogd even en je bloedvaten gaan zich tijdelijk uitzetten. Zeker gezond dus!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *