Moet je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren of niet?

Op het ogenblik dat je van plan bent om een bepaalde woning te kopen is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je over een zo helder mogelijk beeld beschikt over het pand in kwestie. Dat is standaard nogal lastig, want de kans is zeer groot dat jij nog helemaal geen ervaring hebt met het aanschaffen van een woning. Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring kan je echter van heel wat belangrijke… en eigenlijk zelfs essentiële informatie voorzien.

Ondanks het feit dat het laten uitvoeren van een dergelijke keuring in de praktijk niet wettelijk is verplicht kan het niet worden ontkend dat er zeker en vast enkele interessante voordelen aan verbonden zijn. Welke? Daar laten we je zeer graag kennis mee maken hier op deze pagina!

Wat zijn de voordelen van een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Laat ons in eerste instantie even op een rijtje zetten op welke voordelen je kan rekenen wanneer je een bouwtechnische keuring laat uitvoeren. Allereerst is het voor alle duidelijkheid zo dat er hierbij sprake is van een visuele beoordeling van het pand in kwestie. Dit betekent dat er op geen enkele manier schade zal worden aangebracht om een bepaald defect of probleem te kunnen vaststellen. Bij sommige andere controles kan dit wel het geval zijn. Dit is dus alvast een eerste niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen bij een bouwtechnische keuring laten uitvoeren.

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische controle doe je in de praktijk eigenlijk omwille van twee redenen. In eerste instantie natuurlijk om een goed beeld te krijgen van de actuele staat waar een huis over beschikt. Dat is echter niet alles. Bovendien zal je namelijk ook kunnen vaststellen dat er door middel van een dergelijke controle een goed beeld wordt geschetst van de kosten waar je eventueel mee te maken kan krijgen. Dat niet alleen op lange(re), maar ook op korte termijn. Dit zorgt ervoor dat je in de praktijk meteen twee vliegen in één klap slaat.

Moet je ook rekening houden met eventuele nadelen?

Nu je weet welke voordelen er zijn verbonden aan het uitvoeren van een bouwtechnische keuring is het ook interessant om even een blik te werpen op de mogelijke nadelen die eraan verbonden zijn. In principe is het zo dat er eigenlijk geen sprake is van echte nadelen. Wel is het zo dat je rekening moet houden met het feit dat er louter en alleen een visuele controle gebeurt van het pand. Het feit dat er geen schade mag worden veroorzaakt om een bepaald probleem vast te kunnen stellen kan ervoor zorgen dat bepaalde gebreken onder de radar blijven. De kans dat dit gebeurt is echter uiteraard vrij klein. Toch is het wel iets om rekening mee te houden.

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij het uitvoeren van een bouwtechnische keuring ook rekening dient te houden met het moeten betalen van bepaalde kosten. Voor veel mensen geldt dat dit toch een beetje een doorn in het oog is. Dat is natuurlijk vooral het gevolg van het feit dat ze wellicht al hun spaargeld in de aankoop van het huis hebben gestopt. Toch blijft het sterk aan te raden om ervoor te kiezen om een bouwtechnische controle te laten uitvoeren. De kosten voor deze controle wegen immers zeker niet op tegen de eventuele kosten die het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld een bepaald gebrek dat moet worden opgelost. Hou hier dus absoluut rekening mee.

Kijk voor nog meer tips op https://www.homekeur.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *